Afdeling 545

Amnesty presenteert opwarmertje Kunstroute

Op zaterdag 11 juni, de dag voordat in Gemert de jaarlijkse Atelierroute plaatsvindt, organiseert Amnesty samen met concertpodium de Bunker een avond die in het thema staat van kunst in de ruimste betekenis van het woord.

Wat heeft Amnesty met kunst te maken? Niet zoveel misschien, zult u denken.  Maar wereldwijd worden vele kunstenaars vervolgd omdat ze kunst maken die in de ogen van de machthebbers teveel een politieke boodschap uitdragen.  Denk bijvoorbeeld aan filmmakers, dichters, schrijvers en schilders in landen als Iran, Afghanistan of China. Of denk aan de implicaties van politiek getinte cartoons.

Verder heeft Amnesty Gemert-Bakel vorige week een overzicht  van posters tentoongesteld bij theater De Eendracht en in de etalages in de winkelstraat. Een verzameling van kunstzinnige uitingen van artiesten uit vele landen, een bloemlezing van het jubilerende Amnesty International, dat dit voorjaar  50 jaar oud werd.

Amnesty draagt kunst en kunstenaars dus een warm hart toe. Het is daarom niet verwonderlijk dat juist op deze dag de Atelierroute in Gemert door Amnesty onder de aandacht wordt gebracht. Het programma op 11 juni bestaat uit een lezing door Ties van de Werff. Hij is (samen met Dorien van den Hurk) oprichter en curator van de onlangs geopende galerie Tante Netty, een offline bloggalerie in een voormalig bordeel in de Eindhovense wijk Woensel-West. (op de foto Tante Netty’s uitnodigende stoel) Hier kunnen bezoekers kennismaken met de vele kunstvormen die zich manifesteren in de online kunstwereld, zoals urban knitting, data-art en crowd-source based artworks.  Als jonge curator zal Ties vertellen over Tante Netty en ontwikkelingen in de online kunst- en cultuurwereld. Ook gaat hij in op de bezuinigingen in de cultuursector.  Zie www.tantenetty.nltante netty

Daarna is er muziek van Gipsy Mood. De leden van dit combo spelen  traditionele zigeunermuziek uit Oost-Europa en weten daarnaast een gevarieerd repertoire sfeervol te kruiden met Spaans, Kaap-Verdisch en Zuid-Amerikaans temperament of de weemoed van Portugese fado's.
Gipsy Mood staat voor koffer open, instrumenten (klarinet, accordeon, gitaar, viool, contrabas) uitpakken, even luisteren naar elkaar, en dan spelen maar.  Met een luchtige presentatie van hun wereldmuziek weten ze een optreden breed toegankelijk en tegelijkertijd verrassend te houden.

Zie www.gipsymood.nlgipsymood

AromaJockey Xandra verspreidt geurmelanges om zo de sfeer van het moment als totaalbelevenis te ervaren.

Nurmemet Yasin, een Oeigoerse schrijver uit het noordwesten van China, zit sinds 2004 een gevangenisstraf van 10 jaar uit vanwege een verhaal dat hij schreef. Het gaat over een jonge duif die gevangengenomen is en zich van het leven berooft. De Chinese autoriteiten beschouwen zijn verhaal "Wilde Duif" als een verhulde oproep tot onafhankelijkheid van de Oeigoeren. Zijn familie heeft hem tijdens zijn gevangenschap maar één keer mogen bezoeken. Hij is bij zijn arrestatie mishandeld en verkeert naar verluidt in slechte gezondheid. De bezoekers van het optreden kunnen hun handtekening zetten onder een petitielijst, en vragen om zijn vrijlating.

 

De avond begint om 21.30 uur precies, de toegang is gratis, een bijdrage voor Amnesty is bestemd voor slachtoffers van sexueel geweld tegen vrouwen in het door burgeroorlog verscheurde Oost Congo.

Iedereen is van harte welkom in de Bunker, Annastraat 60, in Gemert.

Mezclada

Mezclada opent Amnesty benefietseizoen

Vrijdagavond 20 nov 2009 heeft de muziek en dansgroep Mezclada gezorgd voor een mooie opening van de benefietconcerten voor Amnesty in de Bunker in Gemert. De vijfkoppige band speelde rustige Spaanse en Latijns Amerikaanse ballades, afgewisseld met opzwepende flamenco's. Drie prachtig uitgedoste danseressen zorgden hierbij voor een oogstrelend schouwspel met traditionele uitvoeringen van deze zo bekende Spaanse dans.

Het talrijke publiek waardeerde Mezclada met een goed gevulde collectebus. Ook werden er vele handtekeningen ingezameld voor kolonel Paul Ndokayi, hoofd van een programma dat voormalige milities in Congo demobiliseert, in 2006 is gearresteerd, en in de gevangenis is mishandeld.

Amnesty Gemert-Bakel bedankt muzikanten en publiek voor het slagen van deze avond. We zien u graag terug op 11 december met een optreden van VARIARNO, een muzikaal duo uit Erp dat wereldmuziek speelt, met invloeden van zigeunermuziek, fado en jazz. Ook speelt dan de metal band ADVANCED CHANCE. Graag tot 11 december!

Dubbeloptreden op 11 november

Amnesty Gemert-Bakel organiseert op vrijdag 11 november een dubbeloptreden in de Bunker, Annastraat 60, in Gemert.

Three Steps Away is een Gemertse band die bestaat uit vier jonge muzikanten die sinds een jaar samen met veel plezier muziek maken. Covers van nieuwe, oude, bekende en minder bekende artiesten, van bijvoorbeeld Adele en Selah Sue tot Kane en Intwine komen voorbij. . Een band met snelle piano solo's, bassriffs met drive en strakke drums, maar ook met zachte melodielijnen en bijzondere stemgeluiden. De band bestaat uit Ilona van Deursen (zang), Stijn van de Meulenhof (drums), Bob Donkers (bas) en Willem van den Heuvel (toetsen).threestepsaway300bpi

Daarna is de beurt aan de Diamond Studded Love Monkeys. Vier muziekfreaks uit de omgeving van Gemert die samen een aangename trilling van uw trommelvlies teweeg willen brengen. Begin 2009 ontstaan uit verschillende jamsessies, timmert deze band inmiddels flink aan de muzikale weg. Hun muziekstijl is een mengelmoes van bluesrock, grunge en hardrock. Inmiddels heeft de band een zestal eigen nummers op de plank liggen en zijn er aspiraties om dit eigen repertoire in de toekomst flink uit te gaan breiden. Om aan een setlist van fatsoenlijke lengte te komen spelen de vier mannen ook nog een aantal covers. Diamond Studded Love Monkeys bestaat uit: Pieter Geerts (gitaar), Willem van Lierop (basgitaar), Rob Verhofstad (drums) en Pieter Beekmans (vocalen en bluesharp).diamondstuddedlovemonkeys300bpi

De avond begint om 21.30 uur precies. Iedereen is welkom, de toegang is gratis, een gulle bijdrage voor Amnesty is op zijn plaats.

Wereldmuziek en Metal voor Amnesty

Wereldmuziek en Metal voor Amnesty

Op vrijdagavond 11 december vindt in de Bunker in Gemert een dubbelconcert plaats ten bate van Amnesty.

Om 22.00 uur precies opent Erpse duo VARIARNO de avond. Variarno bestaat uit accordeonist Arno van de Kerkhof en zangeres Marleen Briggen,. Arno en Marleen behoren tot een breed muziekcollectief, maar treden ook regelmatig als akoestisch duo op.

 

Arno vond zijn accordeonwortels in de wereld van de Franse musette en zigeunerswing, van waaruit hij een heel eigen, enigszins melancholiek geluid ontwikkelde dat verrassend samengaat met zijn ietwat rauwe bluesstem. Marleen zingt met haar volle warme stem liederen uit een grabbelton van wereldmuziek, met gevoelige fado's, ritmisch Latijns Amerikaans, en hartstochtelijke zigeuner romantiek met temperamentvolle improvisaties. Marleen bespeelt de gitaar, en af en toe kleurt zij de muziek met sprekende vioolstreken. Maar bovenal is zij een zangeres die met haar stem een lied in de kern weet te raken.

Na de pauze is de beurt aan de regionale metal/metalcoregroep Advanced Change. Deze band, met leden uit Gemert, Laarbeek en Best, speelt pas sinds 2009. Ze bestaat uit Ralph Heijmans (zang), Tim kuipers en Nick Heesakkers (gitaar), Nick van Hoof (basgitaar) en Guus Hurkmans (drums). Advanced Chance brengt covers van bands als Heaven Shall Burn, As I Lay Dying en Drowning Pool. Ook spelen ze eigen werk.
Dit alles doen ze met een flinke dosis energie en met volle overgave.

Op het eerste gezicht nogal een vreemde combinatie, wereldmuziek en metal. Maar in een veelkleurige wereld, met ruimte en mogelijkheden voor iedereen, misschien toch niet zo vreemd? Amnesty Gemert-Bakel gaat het experiment aan, en hoopt veel mensen uit Gemert en omgeving in de Bunker te mogen begroeten. De vaste bezoekers van de Amnesty avonden weten dat het elke keer weer een verrassende avond wordt.

Tijdens het concert is Amnesty actief aanwezig om actie te voeren voor de mensenrechten wereldwijd. Op het moment van het versturen van dit persbericht is nog niet bekend welke actie op deze avond gepland staat.

De toegang is gratis, een bijdrage wordt gevraagd voor het werk van Amnesty.

Iedereen is van harte welkom op 11 december in de Bunker, St. Annastraat 60, Gemert

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 2 december 2021.