Amnesty groep
Gemert-Bakel

Schrijfabonnement: Amnesty International thuis-schrijf-actie

schrijvenIn Gemert-Bakel zijn zestig schrijfabonnees, die iedere maand zes brieven thuis ontvangen. Ze ondertekenen en frankeren ze en doen ze op de post. Wil je ook schrijven? Je kunt je aanmelden via ons contactadres.

In het afgelopen seizoen 2022-2023 hebben 60 briefschrijvers in totaal 3457 brieven verstuurd. Daarnaast hebben de briefschrijvers een grote bijdrage geleverd aan WRITE4RIGHTS, waarbij in totaal 1029 handgeschreven brieven verstuurd.

Samen zorgen we ervoor

- dat machthebbers in vele landen wordt gewezen op het naleven van de mensenrechten

- dat omstandigheden in gevangenissen verbeterd worden

- dat gevangen genomen mensen een eerlijk proces krijgen

- dat mensenrechtenactivisten bescherming genieten

Alle briefschrijvers hartelijk bedankt, Wij wensen u een goede zomer toe en hopelijk tot in september!

 

De werkwijze
Een wapen waar zelfs de meest meedogenloze regering voor terugschrikt, is een publicatie, een openbaarmaking. Al ruim veertig jaar zijn publicaties
(vooral in de vorm van brieven) een succesvol wapen in de strijd van Amnesty International tegen schending van mensenrechten. Mede door schrijfacties van
Amnesty International zijn al veel gewetensgevangenen vrijgekomen. Mensen die vanwege hun politieke overtuiging of geloof soms vele jaren gevangen zaten en gemarteld zijn.
Die strijd blijft hard nodig, want martelingen zijn nog altijd aan de orde van de dag. Daarom moet het schrijven doorgaan.

In Gemert-Bakel bestaat sinds 1996 het systeem van schrijfabonnees. De abonnees ontvangen 10 maal per jaar een schrijfmap. In deze map zitten zes voorgedrukte brieven, de achtergrondinformatie bij de brieven én zes lege enveloppen.

In de brief worden autoriteiten bijvoorbeeld gevraagd om het martelen te stoppen  of om een onschuldige gevangene vrij te laten. De abonnee zet alleen zijn handtekening en naam onder de brief, schrijft de enveloppen en plakt de postzegels. Eén week later wordt de schrijfmap weer opgehaald.

Het kost de schrijfabonnee iedere maand een of meerdere postzegels en wat tijd. Maar de brief is misschien net het laatste zetje dat nodig is om een onschuldige gevangene vrij te krijgen.

Schrijfacties mei 2024

Deze maand schrijven we voor misstanden in Thailand (laat Anchan Preelert vrij), Kirgizie (vervolg journalisten niet) en Azerbeidjan (geef Gubad Ibadoghlu medische zorg)

 

In april zijn er door 60 schrijvers in totaal 339 brieven geschreven en verstuurd. Alle briefschrijvers hartelijk dank voor hun inspanning!

Goed nieuws, april 2024: Burkina Faso:

Mensenrechtenverdediger Daouda Diallo uit Burkina Fasso vrijgelaten.

De mensenrechtenverdediger werd op 1 december 2023 ontvoerd en in het leger gedwongen.

In Nederland kwamen 13.537 mensen voor Diallo in actie. Na zijn vrijlating bedankte Diallo Amnesty en haar activisten:

‘Ik wil graag Amnesty International en iedereen die voor mijn vrijlating heeft gepleit bedanken. Deze oproepen waren een licht in de eenzaamheid van mijn beproeving en herinnerden me eraan dat ik niet alleen was. Laten we ons blijven inzetten om de principes van rechtvaardigheid, gelijkheid en waardigheid voor iedereen te verdedigen. Vandaag ben ik blij om na deze 3 maanden weer thuis te zijn bij mijn familie, mijn kameraden en mijn collega’s. Ik kijk ernaar uit om te genieten van de momenten die ons zijn ontnomen.’

Iedere brief helpt ....

De contactpersoon voor de schrijfabonnees is Herman van Wifferen, tel. 0492-368362.

Bezorgschema Amnestygroep 545 Gemert-Bakel

Bezorgschema schrijfseizoen sept. 2023 - juni 2024

Maand

Mappen brengen

Mappen ophalen

September

 8

15

Oktober

 6

13

November

 10

17

December

 8

15

Januari

 5

12

Februari

 9

16

Maart

 8

15

April

 5

12

Mei

 10

17

Juni

 7

14

 

Posttarieven in 2024:

Nederland       1   € 1,09

Internationaal  1   € 1,75

Oude zegels blijven geldig, U hoeft niet bij te plakken