Afdeling 545

Vier de Vrijheid!

 

 

5 mei is een dag die in alle agenda’s met een dikke viltstift zou moeten worden omcirkeld.

Want in vrede en vrijheid leven, wat we in Nederland al meer dan zeventig jaar doen, is iets waar we heel blij mee mogen zijn. En dat is best een feestje waard.

Om dat te vieren organiseert Amnesty twee totaal verschillende evenementen, een sponsorwandeltocht en een bevrijdingsconcert.

 
 
nachtvandevrijheid2017
 

Sponsorwandeltocht

 

Op 4 mei na de dodenherdenking begint een wandeltocht van het donker naar het licht – letterlijk en figuurlijk.

Na de stille tocht naar de fussiladeplaats bij NM Kamp Vught wordt door de deelnemers een krans gelegd, waarna de wandelaars zich in beweging zetten en via Veghel in de vroege morgen Gemert bereiken. Aangevuld met frisse lopers uit Gemert vertrekt de groep om 06.00 uur voor een prachtige wandeling door het Brabantse platteland richting Eindhoven, aankomst 11.00 uur met ceremonie en welverdiende lunch.

Aanmelden is nog steeds mogelijk op www.nachtvandevrijheid.amnesty.nl

 

 

 

 

 

 

 

Bevrijdingsconcert

 

Op de avond van Bevrijdingsdag 5 mei spelen in de Bunker, St. Annastraat 60 in Gemert drie vrolijke frisse originele rock coverbands. Een mooie gelegenheid om het feest van de bevrijding mee af te sluiten.

 

Stolen Moments 300bpiDe rythm and blues band Stolen Moments opent de avond. Deze band met leden uit Gemert en Veghel speelt een afwisselend repertoire van bekende en minder bekende nummers van onder andere Stones en John Mayall. Contact met het publiek is het belangrijkste, dus gauw gelegd.

 

De tweede act komt van de formatie The Jam Pilots uit Someren, een rock-coverband met materiaal van veel rocklegendes uit heden en verleden, zoals Jett Rebel, Black Keys, ZZ Top, Pearl Jam, Rage against the Machine, de lijst is lang. Met hun frisse uitstraling zijn ze, eenmaal op gang, niet meer te stoppen.

 

De avond wordt afgesloten door Storing! , een degelijk powertrio uit Eindhoven dat een flinke portie powerrock met een hint naar de blues zal vertolken. Zij hebben inmiddels een flinke reputatie opgebouwd, met pas nog een optreden in het Klokgebouw.

 

Het feestje is gratis, maar er wordt wel met de collectepot gerammeld. Een gulle bijdrage voor het werk van Amnesty is meer dan welkom.

 

Ben je blij in vrijheid te leven? Vier het mee in de Bunker of tijdens de wandeltocht!

De deur van de Bunker gaat om 19.00 uur open en het eerste optreden begint om 20.30 uur.

Mooie benefietavond met gevarieerde muziek

 

Op zaterdag 14 januari heeft in de Bunker de traditionele benefietavond plaatsgevonden. In het jaar 2000 begonnen als eenmalige activiteit ter aanvulling van het Amnesty milleniumfeest in de Eendracht, met destijds Ad Fraza als grote motor, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement met elke keer weer een keur aan artiesten die zich belangeloos voor Amnesty in willen zetten. Zo ook in 2017, met een mooie line-up van drie totaal verschillende optredens waarmee we hoopten op een mooie avond met veel publiek. Helaas viel dat laatste, misschien door de kou en gladheid, een beetje tegen, maar gelukkig weerhield dat de muzikanten er niet van het beste in hen naar boven te brengen.

 

Alice D 300bpiDe avond werd ingeluid door een bijzonder ingetogen concert van Alice D and the Wild Flowers. Hun improvisaties op gitaar, sitar (Gijs de Jong, foto © Paul Swinkels) fluit en orgel zorgden ervoor dat het publiek muisstil werd en met genot naar hun door de psychedelische jaren zestig beïnvloedde optreden luisterde. Hun klanken, aangevuld met wierookdampen die langzaam de zaal in kringelden, gaven de Bunker de atmosfeer van een meditatiecentrum, iets wat in deze zaal maar weinig gebeurt!

 

Helemaal Zen begon een groepje muzikanten rond Dies van Soelen aan het tweede optreden. Hoewel voor de eerste keer in deze samenstelling, wisten ze de toehoorders te vermaken met een mooi reisje door diverse volksmuziektradities. Van Keltische muziek met doedelzak en fluit, via Iers met viool en mandoline tot blues met mondharmonica en gitaar wisten ze de ontspannen sfeer er goed in te houden.

 

Rockband Velosso uit Roermond zorgde voor een daverende afsluiting met door Pearl Jam geïnspireerde muziek. Drie gitaristen en een drummer die uitstekend op elkaar ingespeeld waren en zwepende muziek de zaal inslingerden, met een energie alsof ze voor een zaal van duizend man aan het spelen waren.

 

Peter Paul en ondergetekende hebben tijdens de avond 55 handtekeningen kunnen verzamelen voor twee activisten uit Azerbeidzjan die lange gevangenisstraffen hebben gekregen voor het spuiten van anti-regerings graffiti.

 

We willen alle artiesten, Bunker vrijwilligers, en publiek bedanken voor hun aanwezigheid en inbreng om van deze avond toch een mooi feestje te maken, waar we met plezier op terugkijken.

 

Herman

Benefietavond in de Bunker op zaterdag 14 januari

 

Op zaterdag 14 januari is de 17e editie van de traditionele Amnesty benefietavond in de Bunker, St. Annastraat 60 in Gemert. De Bunker begint het nieuwe jaar zoals altijd met het omzetten van de goede voornemens in positieve acties. Ook deze keer zullen een aantal artiesten zich belangeloos inzetten voor het werk van Amnesty Gemert-Bakel.

 

Mooon 300bpi

 

 Om 20.30 uur opent Alice D. And The Wild Flowers de avond: Drie jonge muzikanten, ook bekend van hun band Mooon, gaan vanavond met verschillende instrumenten geïmproviseerde jams spelen. Geïnspireerd door de psychedelische jaren '60 verdwalen Timo van Lierop (gitaar), Tom de Jong (percussie, gitaar) & Gijs de Jong (sitar, fluit, orgel) in hun muziek. Kom kijken en droom samen met ze weg in hun muzikale trip.

 

 

 

Dies 300bpi

 Vanaf 21.30 uur wordt het tweede optreden verzorgd door Dies van Soelen en vrienden. Dies behoort tot de groep muzikanten die graag rondtrekken en in krochten en gehuchten mooie liedjes oppikken om die vervolgens door te geven. Bekend en geroemd in Gemert en omgeving staat Dies regelmatig klaar om zijn talenten voor Amnesty in te zetten.

 

Voor zaterdag heeft Dies een speciaal concept bedacht. "Went to see the Gypsy"  wordt een odyssee door de roots van de wereldse volksmuziek van Europa en daarbuiten. Dies zal ons zeker meenemen naar Cuba en Zuid-Amerika, maar laat ons ook proeven van blues, klezmer en oude muziek uit Europa, met name uit Frankrijk en Spanje. Hij neemt enkele van zijn muzikale vrienden mee, te weten Jos Geerts (mondharmonica), dochter Mare van Soelen (doedelzak, zang), Tim van Asten (mandoline, viool, zang) en Monique Dhooge (fluit). Een groep muzikale vrienden die ongetwijfeld veel plezier op het podium gaat hebben en het publiek daar waarschijnlijk ook mee zal besmetten.

 

 

 Om 23.00 uur speelt de Roermondse formatie Velosso. Het woord Velosso betekent in het Spaans stoer, en in het Portugees wollig of donzig. Daarmee wordt meteen duidelijk waar Velosso voor staat: ruige stevige rockmuziek met een gevoelig randje. Hun eerste CD "Episode One" werd met lovende recenties ontvangen. Een swingende afsluiter van de avond waar we blij mee zijn.

 

Amnesty is aanwezig met een petitie voor twee jonge activisten uit Azerbeidzjan, die tien jaar gevangenisstraf hebben gekregen voor het spuiten van graffiti op een standbeeld van het vroegere staatshoofd, vader van het huidige staatshoofd.

 

Het belooft weer een mooie en gezellige avond te worden, waarbij iedereen van jong tot oud van harte welkom is. De deur gaan om 20.00 uur open, het eerste optreden is om 20.30 uur. De toegang van €5 komt in zijn geheel ten goede aan het werk van Amnesty Gemert-Bakel. Omdat onze inkomsten een beetje opdrogen is dit geld heel belangrijk om de activiteiten die we doen te kunnen voortzetten.

We willen dan ook iedereen van harte uitnodigen dit feestje met ons mee te vieren. Graag tot ziens op 14 januari in de Bunker!

 

Herman

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 2 december 2021.