Activiteiten rond 10 december 2013
Internationale dag van de mensenrechten
Dit jaar richten we onze aandacht op Rusland en de Olympische Spelen. Amnesty vindt dat de spelen in Sotsji door moeten gaan maar we willen Poetin met klem vragen de mensenrechten voor, tijdens en na de spelen te respecteren.
Dinsdag 10 december: Fakkeltocht
Start om 19.00 hr bij het gemeentehuis. (Wij zorgen voor fakkels)
Route: Kerkstraat - Nieuwstraat - Virmundtstraat naar Gerardusplein (korte stop bij de Amnestyboom) - door Kapelaanstraat terug naar Ridderplein. We eindigen de tocht met een glaasje limonade of een kop koffie bij Dientje. Wij vragen oud en jong om mee te lopen en daardoor te laten zien dat je wilt opkomen voor mensenrechten, speciaal in Rusland.
Vrijdag 13 december: Schrijfmarathon
Bekende Gemertenaren worden uitgenodigd om in een soort estafette van 15:00 hr tot 20:30 hr brieven te schrijven naar Poetin. Daarin wordt concreet gevraagd om de vrijlating van drie Bolotnaya-demonstranten, drie gewetensgevangenen die al vanaf 6 mei 2012 vast zitten omdat ze op vreedzame wijze gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting. Dit brieven schrijven gebeurt in een etalage in de Nieuwstraat. Iedereen kan zich daarbij aansluiten. Ook kun je daar een petitie tekenen die naar Poetin wordt gestuurd. Daarin wordt gevraagd de nieuwe onderdrukkende wetten, die in strijd zijn met de internationale verplichtingen en de eigen grondwet, in te trekken.
Filmavond i.s.m. filmhuis Luxor
Aanvang 21:00 uur. Gratis toegang (bovenzaal bij Dientje)
Gedraaid wordt de Russische film "12", een film van Nikita Mikhalkov over 12 getuigen. "Live is in their hands, death is in their minds."
Speelduur 153 minuten met Nederlandse ondertiteling.
Amnesty steunt Koptische Christenen in Egypte tijdens Boekenmarkt
Tijdens de MOV Boekenmarkt in het weekend van 1 – 2 – 3 november in Fitland zullen leden van Amnesty Gemert-Bakel aanwezig zijn met petitielijsten voor de Koptische christenen in Egypte.
Sinds president Morsi in juli door het leger werd afgezet liggen de koptische christenen onder vuur. Er werden zeker vier kopten gedood en hun kerken, bedrijven en huizen werden aangevallen.
De Egyptische autoriteiten doen vrijwel niets om dit geweld te stoppen. Kopten zijn in Egypte al langer het slachtoffer van discriminatie. Het geweld tegen hen nam drastisch toe na het gewelddadige uiteendrijven van twee zitdemonstraties van Morsi-aanhangers in Caïro op 14 augustus. Morsi-aanhangers namen wraak op kopten, die als Morsi-tegenstanders werden gezien.
Woedende menigten vielen koptische kerken, scholen en gebouwen van liefdadigheidsinstellingen aan, staken ze in brand of braken ze tot de grond toe af.
De veiligheidsdiensten boden de kopten geen bescherming.
Wij vragen de bezoekers van de boekenmarkt een petitie te ondertekenen met het verzoek de kopten te beschermen, hun kerken te herbouwen en de daders te berechten.
Wij staan zoals altijd bij de ingang van de markt, bezoekers kunnen haast niet om ons heen, en we rekenen dan ook op veel handtekeningen!
Nasrin Sotoudeh is vrij!
Onlangs ontving Amnesty het goede nieuws over de plotselinge vrijlating van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh en ten minste elf andere politieke activisten.
Nasrin werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Amnesty voerde eerder dit jaar de 4weeksforfreedom-campagne voor de vrijheid van Nasrin. Ook in Gemert heben veel mensen aan deze actie meegedaan door samen met een poster van Nasrin op de foto te gaan. De foto’s zijn verstuurd naar de ambassade van Iran in Den Haag.
Na het verlaten van de gevangenis zei Nasrin: 'Ik ben me bewust geweest van jullie inzet en ik wil jullie bedanken voor al het werk dat jullie hebben gedaan',
De vrijlating is een positieve stap, maar Amnesty is ook bezorgd. Het is namelijk nog niet bekend of Nasrins vrijlating onvoorwaardelijk is. Bovendien zitten in Iran duizenden anderen nog steeds achter tralies omdat ze vreedzaam opkwamen voor hun mening. Om de vrijlating meer te laten zijn dan een symbolische maatregel, moeten de Iraanse autoriteiten Nasrins veroordeling definitief ongedaan maken, het reisverbod van haar familie opheffen en haar toestaan haar werk weer op te pakken. In een brief aan de Iraanse regering zal Amnesty deze zorgen uitspreken.
Vrijlatingen als deze, dat is waar Amnesty-acties zich op richten. Amnesty gaat door voor al die andere moedige mensen die nog vastzitten in Iran en elders in de wereld.
Maatschappelijke stage bij Amnesty
Op donderdag 27 september was Amnesty aanwezig op het Commanderij College tijdens een voorlichtingsavond over de maatschappelijke stage die voor de leerlingen van de derde klas van het voortgezet onderwijs dit jaar verplicht is. Met een boksbeugel en bokshandschoenen werden de leerlingen uitgenodigd om tegen onrecht te vechten. Hoewel de meeste leerlingen meer interesse hadden in andere stageplekken, hebben we toch leuke gesprekken met een aantal studenten gehad. Er hebben zich nog geen leerlingen aangemeld voor eenstage bij ons, maar wat niet is kan nog komen. Lees je dit en lijkt het je wel wat om een stage bij Amnesty te volgen, dan kunnen we je helpen bij:
- Het maken van een spreekbeurt/werkstuk over Amnesty
- Het organiseren van een filmmiddag/avond voor medeleerlingen
- Helpen met de fakkeltocht op 10 december
- Het organiseren van een sponsorloop of benefietconcert
- Het houden van een handtekeningenactie
- Het ontwerpen van een affiche of flyer voor Amnesty
Maar misschien heb je zelf nog wel veel betere ideeën. Op mas.amnesty.nl staat alles wat je moet weten over een maatschappelijke stage bij Amnesty. We zien je graag komen en we staan klaar om je te helpen!
Amnesty aanwezig op Gemert Mèrt
Op zondag 8 september gaat het nieuwe Amnestyseizoen van onze plaatselijke groep van start met de aanwezigheid op Gemert Mèrt. Zoals ieder jaar staat Amnesty centraal op de markt op het veldje voor de Sint Jan, tussen de andere goede doelen van Gemert een Bron Voor Anderen. Op het veld is ook dit jaar weer een podium met een aantal mooie optredens. Amnesty Gemert-Bakel heeft besloten dit keer in actie te komen tegen discriminatie en vervolging van homosexuelen in Rusland en Kameroen. De aandacht zal ook gaan naar Roger Mbede (zie artikel hier onder)
Bezoekers aan de markt kunnen een petitie ondertekenen die gericht is aan de presidenten van zowel Kameroen als Rusland, met het verzoek de rechten van homosexuelen te respecteren. Wij nodigen iedereen uit om tijdens Gemert Mèrt een moment aan de verdrukte mens wereldwijd te denken, en onze actie te ondersteunen!