Afdeling 545

Amnesty voert actie op 10 december

KaartFakkeltocht2015

 

Internationale Dag van de Mensenrechten. Wereldwijd wordt herdacht dat op die dag in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen.

Bijna alle landen van de wereld hebben die verklaring ondertekend, maar in veel landen worden die rechten met voeten getreden. Nog steeds zitten mensen onschuldig gevangen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, worden mensen gemarteld. Veel kinderen krijgen niet waar ze recht op hebben: voedsel, onderwijs, medische zorg. In deze tijd krijgen ontelbare vluchtelingenkinderen niet de kans op te groeien in een veilige, beschermde omgeving.

Amnesty Gemert-Bakel heeft de afgelopen weken aandacht aan dit probleem besteed met de kinderen van groep 8 van alle Gemertse basisscholen.

SCHRIJFMARATHON.

Op donderdag 10 december neemt Amnesty Gemert-Bakel voor de derde keer deel aan de schrijfmarathon. Wereldwijd worden massaal brieven geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 70 duizend brieven verstuurd, vanuit Gemert 67. Als u dit jaar een bijdrage wilt leveren aan de schrijfmarathon kunt u tussen 11.30 en 16.30 terecht in de hal van het gemeentehuis om een voorbeeldbrief over te schrijven. Kost u dat te veel tijd, dan kunt u een voorgedrukte brief ondertekenen.

Wij schrijven speciaal voor Yecenia Armenta en Waleed Abu al-Khair

Yecenia is een jonge huisvrouw uit Mexico die betrokken zou zijn bij moord, maar daarvoor is geen enkele aanwijzing. Zij is zwaar gemarteld en “bekende” nadat agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en doden.

Waleed is een advocaat uit Saudi-Arabië. Hij stond veel slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij, o.a. zijn zwager Raif Badawi, de blogger die tot 10 jaar cel en duizend stokslagen is veroordeeld. Waleed werd al eerder gearresteerd, maar is nu veroordeeld tot 15 jaar cel en 50.000 euro boete, gewoon omdat hij gebruik maakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

Amnesty heeft ervaren dat schrijven een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de hele wereld op hen gericht zijn, zullen zij de schendingen van mensenrechten eerder bestrijden. Vele onschuldige gevangenen zijn al vrijgelaten.

FAKKELTOCHT.

Die donderdag 10 december start om 19.00 een fakkeltocht voor het Gemeentehuis.

Vanaf 18.30 uur zal Swoavel en Salpeter toepasselijke liederen zingen. Begeleid door trommels gaat de tocht gaat door het centrum naar de verlichte Amnestyboom op het Gerardusplein. Daar zullen kinderen zelfgemaakte gedichten voorlezen. Daarna terug voor een korte afsluiting bij Dientje.

Wij hopen dat veel jongeren en volwassenen meelopen en zo laten zien dat ze denken aan al die mensen van wie de mensenrechten geschonden worden.

FILMAVOND.

Vrijdag 11 december filmavond in samenwerking met Filmhuis Luxor. (bovenzaal bij Dientje. Gedraaid wordt de film “Loin des Hommes”, een film tegen de achtergrond van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Hij gaat uiteindelijk over verbroedering en universele waarden van de mens. Aanvang 20.30 uur, entree gratis.

Amnesty op Gemert Mèrt zondag 13 september

 

Farghadani 300bpiDe 29-jarige Iraanse kunstenares Atena Farghadani is veroordeeld vanwege haar kritische kunst, die ze gebruikte om kritiek te leveren op de Iraanse overheid. Ze kan hiervoor in hoger beroep een gevangenisstraf van zevenenhalf jaar krijgen.

Ze maakte een spotprent waarin ze parlementsleden afbeeldde met een dierenkop (zie afbeelding). Hiermee protesteerde ze tegen wetgeving die vrijwillige sterilisatie strafbaar maakt en de toegang tot anticonceptie beperkt.

Ze werd in augustus 2014 voor het eerst gearresteerd. Toen ze op borgtocht vrijkwam, zette ze een filmpje op YouTube waarin ze vertelde dat vrouwelijke gevangenisbewakers haar sloegen en haar op een vernederende manier lichamelijke onderzochten.

Cartoon FarghadaniIn januari dit jaar werd ze opnieuw opgepakt. Een maand later ging ze in de gevangenis in hongerstaking. Als gevolg hiervan kreeg ze een hartaanval. Toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, werd ze elf weken in eenzame opsluiting geplaatst.

Voor het geven van kritiek op de regering in Iran is moed nodig. Atena Faghadani heeft deze moed, en moet er nu voor boeten. Daarom vraagt Amnesty Gemert-Bakel tijdens Gemert Mèrt om in actie te komen voor deze moedige vrouw, en een petitie aan de Iraanse autoriteiten te tekenen die vraagt om haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

 

Kinderen kunnen in de Amnestystand tijdens Gemert Mèrt blikken omver gooien met afbeeldingen van onrecht, wereldwijd aangedaan. Zoals elk jaar is Amnesty, samen met de andere goede doelen van Gemert een Bron voor Anderen, te vinden op het grasveld voor de Sint Jan. Met een uitnodigend terras, een gevarieerd muziekprogramma, en kinderspelen bij alle stands hoopt Amnesty op veel bezoekers en uiteindelijk heel veel handtekeningen om Atena Farghadani vrij te pleiten.

Doe jij ook mee?

 

www.gemerteenbronvooranderen.nl       

Gedicht Marine Vardanian

 

marine 300bpiMarine is een Armeense vluchtelinge die sinds 2009 met haar 2 kinderen in Gemert woont. Ze schreef onderstaand gedicht voor de dodenherdenking op 4 mei in de St. Janskerk en heeft het zelf ook voorgedragen. Verder heeft ze verschillende gedichten geschreven en hoopt in de toekomst een boekje met haar gedichten uit te geven met als titel: "Zeg maar, mijn ziel".

 

 

ZIJN HERINNERING IS DICHTBIJ

 

Dagen en jaren gingen voorbij,
nog steeds is zijn herinnering dichtbij,
want zonder verleden
is er geen nieuw leven.
Iedere keer herfst-tranen,
iedere keer winter met stormen.
Ze hadden geen lente
om de bloemen te kunnen zien
om de liefde te voelen.
Ze hadden geen zomer om hun koude zielen
warm te maken, om geluk te krijgen . . .
Dat was zijn lot . . . .
Ze kunnen alleen dromen van een prachtige toekomst
en zijn hoop gaf hun meer kracht
om de overwinning te voltooien . .
Dagen en jaren gingen voorbij,
nog steeds is zijn herinnering dichtbij.
Ze zagen geen lente en geen zomer.
Ze stierven als helden, ze stierven voor ons,
zodat jij en ik in een vrije wereld kunnen leven.
Laten we niet vergeten dat er zonder verleden
geen nieuw leven is.......

Mooi feestje voor goede doelen tijdens Gemert Mèrt

 

GemertMert1 300bpiHet veldje voor de Sint Jan in het centrum van Gemert werd op zondag 13 september tijdens Gemert Mèrt overgenomen door de vele goede doelen die onze gemeente rijk is. Onder de paraplu van "Gemert een Bron voor Anderen" worden éénmaal per jaar de handen ineen geslagen en een gezellige middag georganiseerd voor de vele bezoekers die de jaarmarkt bezoeken. Met een gezellig terras, mooie afwisselende muziek en natuurlijk het fijne weer was wat dat betreft het doel meer dan bereikt.

 

 

Blikgooien2015 300bpiAmnesty was natuurlijk zoals elk jaar aanwezig met het inmiddels traditionele blikgooien voor kinderen. Onder het motto: “gooi een onrecht omver!” werden de blikken met afbeeldingen van mensenrechtenschendingen door de kinderen omver gesmeten. Jong geleerd is oud gedaan hopen we natuurlijk.

 

Voor de volwassenen werd actie gevoerd voor de vrijlating van de Iraanse kunstenares Atena Farghadani, die een gevangenisstraf riskeert van meer dan zeven jaar voor het publiceren van een spotprent van de regeringsleiders. Bijna tweehonderd mensen hebben hun handtekening onder de petitie gezet. Iedereen die onze stand bezocht heeft willen we hartelijk danken. Dankzij jullie kunnen we terugkijken op een geslaagde dag.

 

Op de site van Gemert een Bron voor Anderen staan foto’s van de activiteiten tijdens Gemert Mèrt.

“Geef om vrijheid”: collecte voor Amnesty International

 

De collecte tijdens de eerste week van maart heeft het fantastische bedrag van € 3014 opgebracht, bijna €800 meer dan vorig jaar. Wij zijn hier natuurlijk heel blij mee, en bedanken de 45 collectanten en alle gevers hiervoor van harte. Geweldig dat zoveel mensen in onze gemeente Amnesty een warm hart toedragen!

Op maandagavond 9 maart tijdens de viering van Internationale Vrouwendag in de Eendracht hebben 240 mensen hun handtekening gezet onder een petitie om de Chinese activiste Lu Changlan vrij te krijgen. U was daar niet bij? U kunt de petitie ook digitaal ondertekenen.

 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2015 voor de dertiende keer een landelijke collecte. Ook in de gemeente Gemert-Bakel zullen collectanten van 1 tot en met 7 maart de straat op gaan. In 2014 gingen in heel Nederland 25.000 vrijwilligers langs de deuren en werd €1,62 miljoen opgehaald voor het werk van Amnesty.


P1010843 kl

 

Waarom collecteren?

 

Amnesty International komt op voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen, waar ook ter wereld. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten. Amnesty is een onafhankelijke organisatie en is niet gebonden aan een politieke overtuiging of godsdienst. Daarom neemt Amnesty voor haar onderzoeken en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen.
Met het geld dat tijdens deze collecte bijvoorbeeld wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen, bijvoorbeeld voor de Saudische blogger Raif Badawi, die in mei 2014 werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, duizend zweepslagen (elke vrijdag vijftig) plus een boete van 191 duizend euro. Waarom? Omdat hij medeoprichter is van een van de grootste online fora van Saudi Arabië.

 

Heeft het werk zin?


Het is een vraag die we vaak horen. We kunnen daar volmondig “ja” op antwoorden.
Natuurlijk heeft niet elke actie resultaat, maar elke maand weer kan Amnesty Nederland ons informeren over successen zoals de vrijlatingen van Al-Mansouri, van de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski, van Meriam Ibrahim uit Sudan, die de doodstraf kreeg omdat ze met een christelijke man trouwde.

 

Geeft u, als de collectanten uit onze gemeente bij u aan de deur komen?
U steunt Amnesty International in het streven naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM).
U kunt in de collecteweek ook eenvoudig steunen per telefoon: sms “Amnesty”naar 4333. U doneert dan eenmalig € 2,- aan Amnesty. Dit is een eenmalige actie. U wordt niet teruggebeld.

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 2 december 2021.