Afdeling 545

Amnesty op MOV boekenmarkt 5-7 november 2021

 

Tijdens de boekenmarkt zijn heel veel handtekingen opgehaald, in totaal 475 (!) We hopen dat de autoriteiten van wit-Rusland naar ons verzoek luisteren en Mitika gauw weer zijn vrijheid terug geven, zodat hij zijn leven als tiener weer op kan pakken.

Alle vrijwilligers, de organisatie van de boekenmarkt, en iedereen die heeft getekend heel hartelijk bedankt!

Herman

 

Mikita 300bpiDe 16-jarige Mikita Zalatarou uit wit-Rusland stond op een vriend te wachten op het centrale plein van de stad Homel in wit-Rusland. In de buurt was een vreedzame demonstratie tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Plotseling verscheen de politie en renden mensen weg, ook Mikita. De volgende dag werd hij gearresteerd. Agenten sloegen hem en zeiden dat hij molotovcocktails naar de politie had gegooid. Tijdens het verhoor was geen advocaat aanwezig. Mikita zat zes maanden vast voordat zijn zaak voor de rechtbank kwam. Hij werd veroordeeld wegens “massale verstoring van de orde” en “het gebruik van illegale explosieven” hoewel videobewijs niet laat zien dat hij geweld gebruikte. Mikita moet vijf jaar naar een jeugdgevangenkamp.

Het is triest om te realiseren dat dit gebeurt in een land niet eens zo ver hier vandaan, om er te komen hoef je slechts twee andere landen door te reizen.

Tijdens de boekenmarkt van MOV vraagt Amnesty Gemert-Bakel de aandacht voor de schandalige behandeling van Mikita. De bezoekers wordt gevraagd een petitie voor zijn onmiddelijke vrijlating te ondertekenen.

Na de uitbraak van corona is dit de eerste keer dat Amnesty Gemert-Bakel weer in de openbaarheid actie kan voeren en strijden voor gerechtigheid wereldwijd. Helaas is het werk van Amnesty nog steeds hard nodig.

De MOV boekenmarkt is een van de grootste in de regio, meet een enorme hoeveelheid tweedehands boeken, platen, CD's, legpuzzels en gezelschapsspelen. De opbrengst gaat in zijn geheel naar plaatselijke goede doelen.

Je vindt de boekenmarkt bij plantenkwekerij Biemans, Deel 70, Gemert.

De openingstijden zijn vrijdagavond 5 november van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag en zondag van 11 tot 16 uur.

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 25 juni 2022.