OK, waar beginnen we. Met de sfeer? Geweldig, gemoedelijk, verwelkomend, toegankelijk. De artiesten? Enthousiast, bereid om alles te geven. Het publiek? Luisterend, warm, waarderend. De setting? Zoals we het kennen: de Bunker als aanbieder van een open podium op een eigenwijze, no-nonsense manier.
Het was een plezier om dit weer voor elkaar te krijgen. Na zoveel jaren is het nog steeds een verrassing hoe de avond zou verlopen, en gisteravond was niet anders. Pieter van den Elsen stond er als eerste om zijn onnavolgbare manier om liedjes voornamelijk uit de jaren 60 en 70 te vertolken. Gewoon, Pieter en zijn gitaar en zijn gezellige babbel met het publiek, die weten wat ze aan hem hebben.
Daarna was Marine Vardanian bereid om haar eigen geschreven gedichten voor te lezen voor een receptief publiek. Als vluchteling uit Armenië is Marina enkele jaren geleden in Gemert neergestreken en heeft al eerder voor ons uit haar werk voorgedragen.
Daarna de jonge en frisse dames Marloes Dekkers en Iris ven de Ven die gevoelige liedjes aan de man brachten. Deze meiden hebben duidelijk plezier in het spelen samen – Iris op gitaar en Marloes zingend - wat al sinds de basisschool (!) een feit is.
Na de pauze ging de pet rond (opbrengst 140 euro), er werden bijna honderd kaarten voor de actie "4WeeksOf Freedom" voor Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh. ondertekend, en Pieter en Bart van der Kemp waren aan de beurt. Net wat anders dan Pieter alleen, de twee zijn pas drie maanden een musicaal duo en er is veelbelovende kwaliteit aanwezig.
Wat een leuke avond! Het was weer duidelijk dat er veel belangstelling is voor waar wij voor staan en het was hartverwarmend. Amnesty stond er weer en het Gemerts volk was erbij.
De foto's zijn gemaakt door Piet Snijders
Maandag 10 december is de dag van de mensenrechten. Op deze datum in 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de vergadering van de Verenigde Naties in New York. Amnesty Gemert-Bakel heeft rond deze datum diverse activiteiten georganiseerd. Het eerste evenement vindt plaats op vrijdagavond 7 december, dan presenteert Amnesty in de Bunker in Gemert een muzikale avond met Pieter van den Elsen & Bart van der Kemp. Vanuit de Achterhoek, waar Bart 20 jaar gerockt heeft in de groep “Kashmir” is hij in Gemert komen wonen. Hij heeft een aanbod van Normaal afgeslagen omdat hij meer de rustige, ingetogen kant op wilde. Bij toeval ontmoette hij onlangs Pieter, die zei: “Dan zit je bij mij goed. Zelf liedjes schrijven kan ik niet, maar ik kan veel kwijt in bestaande nummers (o.a. van Joe Henry, Stones, Richard Shindell).” Samen willen ze graag een rhythm & bluesband beginnen, met veel uitstapjes naar Americana en singersongwriting. Hoewel ze nog een goede drummer en basgitarist zoeken, willen ze toch al hun talenten inzetten voor Amnesty.
Het voorprogramma wordt verzorgd door Marloes Dekkers & Iris van de Ven. Deze twee Gemertse meiden spelen al vanaf de lagere school samen, en de laatste tijd timmeren ze flink aan de weg. Een van hun wapenfeiten is het behalen van de finale van "The Road To Zebra 2012". Vanavond brengen ze een aantal mooie popcovers ten gehore.
Tussen de optredens door zal Marine Vardanian (zie foto) enkele gedichten uit haar repertoire voorlezen. Marine is een Armeense vluchteling, die al enkele jaren in Gemert woont. Ze heeft al eerder voor Amnesty opgetreden in het kader van de 10 december acties. Haar persoonlijke evaringen en gevoelens weet ze op een bijzonder aansprekende manier in het Nederlands gestalte te geven.
Amnesty voert in het kader van “4 Weeks of Freedom” actie voor twee mensenrechtenactivisten. Ales Bialiatski uit Wit-Rusland zit een gevangenisstraf uit van viereneenhalf jaar, omdat hij zogenaamd belasting zou hebben ontdoken, maar in werkelijkheid alleen maar wordt dwars gezeten door de autoriteiten in zijn strijd voor mensenrechten in zijn land.
Nasrin Sotoudeh is een Iraanse advocaat en moeder van twee kinderen. Ze verdedigt minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen. Ze zit voor zes jaar in de beruchte Evin-gevangenis wegens ‘propaganda tegen de staat’, ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’ en ‘lidmaatschap van een verboden organisatie’. Bezoekers van de avond kunnen een kaart naar één of beide mensenrechtenactivisten sturen.
De avond begint om 21.00 uur precies. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage voor het werk van Amnesty gevraagd. Iedereen is welkom in de Bunker, St. Annastraat 60 in Gemert.
De benefietconcerten zijn weer begonnen
Het eerste van de maandelijks terugkerende benefietconcerten voor Amnesty in de Bunker is succesvol verlopen. Het talrijk toegestroomde publiek genoot van de optredens van twee lokale bands, die allebei regelmatig op het Amnestypodium van de Bunker staan. Het is fantastisch dat deze rasartiesten steeds weer klaar staan om hun talenten in te zetten voor de mensenrechten.
Op zoek naar Johan rond de Gemertse zanger/gitarist Martijn Kuijten wist de zaal stil te krijgen met luisterliedjes over herkenbare onderwerpen als liefde en eenzaamheid. Samen met percussionist Ad van Overdijk en gitarist Mark de Groot zorgden ze voor een sfeervol optreden dat veel bijval kreeg. Het was voor Mark de eerste keer dat hij met Op zoek naar Johan het podium besteeg, met zijn wat mystieke gitaarspel zorgde hij voor een extra dimensie die mooi paste bij de Nederlandstalige teksten van Martijn.
Rocks and Gravel met zanger Gerard Rijnders speelde daarna een mooie mix van onbekende covers en eigen werk. Voor deze nieuwe formatie, bestaande uit muzikanten van de Tax Free Outsiders en de Frits Philips Band was het hun eerste optreden in Gemert. Een veelbelovend debuut.
Amnesty voerde actie voor de bevolking van Syrië. Binnen korte tijd waren vijftig kaarten aan Vladimir Poetin ondertekend, met het verzoek zijn invloed uit te oefenen op het regime van de Syrische president Assad om het bloedvergieten te beëindigen. de mooie avond werd door het publiek beloond met een goed gevulde collectepot, in totaal werd ruim 200 euro opgehaald, geld dat we als werkgroep heel goed kunnen gebruiken. Artiesten, publiek en vrijwilligers van de Bunker: Heel hartelijk dank!
De foto's van Martijn en Gerard zijn gemaakt door Jeroen van Rooij
Op vrijdag 9 november heeft de Eindhovense band Chick’n Karma een prachtig concert gegeven in de Bunker in Gemert. Chick’n Karma mag gezien worden als een van de betere coverbands in de regio, en dat ze naar Gemert zijn gekomen om geheel belangeloos voor Amnesty op te treden was een prachtig cadeau voor onze groep. Tijdens twee sets van drie kwartier kwamen de betere popsongs uit de jaren ’90 en ’00 voorbij, met veel nummers van Pearl Jam, Radiohead en andere progressieve popbands. Een toegift van vier nummers completeerde het optreden. Het publiek genoot enorm van het dynamische optreden en er werd veel gedanst. Jammer alleen dat de dansers enorm veel ruimte op de dansvloer hadden, het Gemertse publiek liet het op deze avond helaas behoorlijk afweten...... We bedanken de vijf sympatieke muzikanten van Chick’n Karma, het is fantastisch dat jullie je op zo’n positieve manier inzetten voor Amnesty!
Tijdens het concert werden net zoals tijdens de MOV Boekenmarkt handtekeningen ingezameld voor de actie “Egypte, herstel de rechtsstaat”. De petitielijsten zijn inmiddels verstuurd naar het Amnesty hoofdkantoor in Amsterdam, vanwaar ze doorgestuurd worden naar president Morsi van Egypte.
Herman
Op vrijdagavond 9 november speelt de groep Chick’n Karma in de Bunker in Gemert tijdens de maandelijkse Amnesty benefietavond. Chick’n Karma is een rockcover(t)band uit Rock City Eindhoven, en speelt de beste alternatieve, grunge, populaire en stevige maar altijd pakkende rocknummers. Ervaar de soul van de muziek, de meeslepende flow en indringende teksten, van veel Pearl Jam en Creed tot Stereophonics, Kings of Leon en Foo Fighters. Een avondje swingen voor het goede doel.
Amnesty verzamelt tijdens de avond handtekeningen voor een actuele mensenrechtenschending.
De avond begint om 21.30 uur, de entree is gratis, een gulle gift wordt gevraagd voor het werk van Amnesty.