Afdeling 545

Bevrijdingsfestival op 3 mei in de Bunker

 

Op zaterdagavond 3 mei organiseert Amnesty in de Bunker het traditionele Bevrijdingsfestival. Omdat het een feest is in een vrij land in vrede te mogen leven wordt dit ook in 2014 in Gemert gevierd met een gezellige en veelzijdige avond met verschillende optredens.

Op het programma staat een lezing van Rob de Haas, hij zal praten over wat de Indonesische bevolking heeft doorstaan tijdens de vrijheidsstrijd in voormalig Nederlands Indië.

 

Er is een optreden van de Gemertse band BOB. Deze lokale funk en soulband onder leiding van Arthur Verhofstad speelt al heel wat jaren en staat altijd garant voor een swingend optreden.

 

De Eindhovense rockcoverband Out of Order, (zie foto) speelt stevige covers uit veertig jaar pophistorie. Denk aan Pearl Jam, de Cranberries, Skunk Anansie en vele anderen. Na een fantastisch optreden tijdens het benefietfestival voor Amnesty in januari is Out of Order zeker van plan de zaal opnieuw op zijn kop te gaan zetten.

 

Het thema van de avond is persvrijheid, Amnesty zal actie voeren  voor journalisten die in Turkije gevangen zitten.

De toegang is gratis, de opbrengst van de collecte gaat naar het Eritrean Women's Community Center. Deze organisatie helpt vrouwelijke vluchtelingen uit Eritrea, die na een verschrikkelijke tocht door de Sinaïwoestijn in Israel zijn aangekomen. Ze worden opgevangen en krijgen hulp bij de opbouw van hun nieuwe leven in Israël. De opbrengst van de sponsorwandeltocht (zie elders op deze site) is bestemd voor hetzelfde doel.

Iedereen is van harte welkom.

 

Benefietfestival op zaterdag 4 januari in de Bunker

 

Het is duidelijk: De Bunker in Gemert is zeer betrokken bij het werk van Amnesty. Ook in 2014 zal de Bunker ongetwijfeld weer haar gastvrijheid en betrokkenheid tonen naar Amnesty toe. Dat begint al op zaterdag 4 januari met het jaarlijkse benefietfestival. Zoals elk jaar belooft het weer een gezellige en swingende avond te worden. Er zijn optredens van drie verschillende coverbands.

 

The Square Roots, een jonge band uit Gemert en Boekel, opent de avond. Ze spelen een keur aan bekende rocksongs.

 

4-Inch is een lokale band geformeerd rond de Gemertse zanger/toetsenist Guus van Lankveld. 4-Inch speelt een gevarieerd repertoire bestaande uit net- of lang vergeten hits, van rock, britpop, dance, hiphop tot Indie.

 

De laatste band van de avond is Out of Order uit Eindhoven. Met wat hardere en alternatieve rockclassics van onder anderen Nirvana, 3 Doors Down en de Bloodhound Gang zorgen ze voor een bruisende afsluiting.

De avond begint om 20.30 uur, de toegang van 5 euro gaat in zijn geheel naar Amnesty Gemert-Bakel.

Iedereen is welkom!

 

Mind The Gap en Crazy Monkeyz zorgen voor mooie benefietavond

 

Hans de Rooij (zie foto) was een gepassioneerd mens. Met zijn band Mind The Gap, waar hij in drumde, wilde hij graag een keer voor Amnesty in de Bunker komen spelen. De afspraak werd gemaakt en de datum lag al vast, maar door omstandigheden is het er niet van gekomen. Hans is helaas eind vorig jaar overleden, veel te jong.

Gelukkig heeft de band in de persoon van André Verstappen een uitstekende nieuwe drummer als vervanging voor Hans gevonden. Na een aantal repetities werd het tijd om weer aan optredens te gaan denken. Een van de eerste optredens van Mind The Gap in de nieuwe samenstelling moest natuurlijk wel in Gemert zijn. Het vond plaats op 11 april in de Bunker.  Met het bekende petje van Hans als herinnering hangend aan het drumstel zorgde Mind The Gap voor een fantastisch optreden. Met hun eigenwijze repertoirekeuze van vrij onbekende covers uitgevoerd in eigen arrangement gaven ze een boeiende show, en wisten het talrijke publiek prima te vermaken.

Hans voelde aanwezig, en zou trots geweest zijn.

Crazy Monkeys op Bunkerpodium

Het voorprogramma werd verzorgd door de jonge Aarlese band de Crazy Monkeyz (zie foto) . Eigen nummers aangevuld met stevige covers, vertolkt op een zelfverzekerde en professionele wijze. Van deze band gaan we nog veel horen.

Het publiek beloonde de bands met een goed gevulde collectepot voor Amnesty. De opbrengst gaat naar het Eritrean Community Women’s Center in Tel Aviv, die zorgt voor opvang van vrouwelijke vluchtelingen, die na een vreselijke tocht getraumatiseerd in Israël zijn aangekomen.

Amnesty heeft veel handtekeningen op kunnen halen voor de Molukse leraar Johan Teterissa. Nadat hij samen met 22 anderen een dans had opgevoerd waarbij ze de vlag van de Zuid-Molukken toonden, werd hij gearresteerd. Johan werd tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd herhaaldelijk gemarteld. Amnesty beschouwt Johan Teterissa als gewetensgevangene, die alleen maar op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. In de petitie wordt gevraagd om zijn onmiddellijke vrijlating. De petitie is ook online te ondertekenen.

De volgende benefietavond is op zaterdag 3 mei. dan vindt het traditionele bevrijdingsfestival plaats, zie elders op deze site.

Bevrijdingsweekeinde uitgebreid gevierd

 

Onder grote belangstelling heeft Rob de Haas zaterdagavond een bijzondere lezing gehouden over het oorlogsverleden van Indonesië. Hij leidde het publiek langs de vele oorlogen die in Indonesië gewoed, vanaf de eerste stammenoorlogen tot de vrijheidsstrijd na de tweede wereldoorlog en de gedwongen repatriëring van de Indische Nederlanders en Molukkers. Met details over zijn eigen voorouders wist hij het publiek bijzonder te boeien.

Een optreden van de Gemertse Bigband BOB (zie foto) bracht nog meer mensen op de been naar de Bunker. De vijftienkoppige formatie, stuk voor stuk getalenteerde jonge muzikanten en zangers onder leiding van Arthur Verhofstad, verzorgde een fantastische show waarbij veel bekende popcovers over het publiek werden uitgestrooid.

 De laatste band, Out Of Order uit Eindhoven, maakte de avond compleet met geïnspireerde covers uit de ruigere popgeschiedenis. Waarom veel bezoekers al voor de aanvang van dit optreden verdwenen was voor de achterblijvers een raadsel. Met een show die stond als een huis, of misschien beter gezegd, als een Bunker, werd de avond in opperbeste stemming afgesloten.

 

Ruim 60 mensen ondertekenden een petitie voor meer persvrijheid in Turkije. De opbrengst van de collecte, bestemd voor Eritrese vluchtelingen, bracht helaas minder op dan het aantal bezoekers zou rechtvaardigen.

 

In de Nacht van de Vrijheid van zondag 4 op maandag 5 mei heeft de derde editie van de Amnesty sponsorwandeltocht plaatsgevonden. Vijfendertig deelnemers hebben samen 2415 euro bij elkaar gewandeld. Samen met concert in de Bunker en een actie in Eindhoven is in totaal 2813 euro overgemaakt naar het Eritrean Community Women's Center in Tel Aviv. Meer hier over op www.nachtvandevrijheid.amnesty.nl

 

We kunnen dus terugkijken op een goede afsluiting van het Amnesty seizoen. We zien u graag weer terug tijdens de volgende activiteit tijdens Gemert Mèrt op zondag 14 september.

Amnestyfeest in de Bunker

 

Alle actievoerders van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise vrij. De twee leden van de Russische punkband Pussy Riot vrij. De vreedzame demonstrant Vladimir Amikenkov vrij. Michael Chodorkovski, een Russische zakenman en oppositieleider, vrij. Amnesty International heeft zich de laatste tijd enorm ingezet voor de mensenrechten in Rusland, en dat begint nu zijn vruchten af te werpen. Hoewel de reden waarschijnlijk een charmeoffensief van Putin is, in verband met de naderende Olympische Winterspelen in Sotsji, heeft Amnesty toch redenen om een feestje te vieren.

 

Dat gebeurde op zaterdagavond 4 januari in de Bunker tijdens het jaarlijkse benefietfestival.

Drie bands en heel veel publiek zorgden samen voor een geweldige avond waarbij iedereen het bijzonder naar de zin had.

De jonge band Square Roots zette de toon met mooie covers van swingende popsongs, gezongen door twee stralende zangeressen.

4-Inch met toetsenist Guus van Lankveld (zie foto) speelde een prachtige mix van voornamelijk onbekende covers in een origineel jasje, af en toe heerlijk improviserend, waarbij soms een dikke middelvinger werd opgestoken naar de commerciële popmuziek.

De laatste band, Out Of Order uit Eindhoven, maakte de avond compleet met een letterlijk en figuurlijk vette show van ruige nummers uit de rockhistorie, waarbij het publiek behoorlijk uit zijn dak ging. Enkele mooie video's van het optreden zijn hier te bekijken.

 

We kunnen met de opbrengst van de deurentree weer een tijdje vooruit om de kosten van het mensenrechtenwerk te betalen. Want hoewel er goed nieuws uit Rusland is, blijft er nog veel onrecht in de wereld gebeuren. Wij zetten ons natuurlijk ook in 2014 weer in voor de mensenrechten!

 

Neem een kijkje in het fotoalbum!

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 2 december 2021.