Afdeling 545

Amnesty gedenkt de doden en viert bevrijding

 

Amnesty aanwezig bij dodenherdenking

 

4 5mei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dodenherdenking en bevrijdingsdag heeft Amnesty weer verschillende activiteiten op het programma staan. Op 4 mei staat Amnesty stil bij de oorlogsslachtoffers uit verleden en heden. Tijdens de herdenkingsdienst in de St. Jan Onthoofding zal een gedicht voorgedragen worden, en leggen leden van de plaatstelijke Amnestygroep een krans bij het herdenkingsmonument op het Ridderplein.

 

Flyer2016 300bpi

 

 

Sponsorwandeltocht

 

Op hetzelfde moment zijn een aantal mensen namens Amnesty aanwezig bij de dodenherdenking op de fussiladeplaats nabij NM Kamp Vught. Na de ceremonie vertrekken ze te voet voor een lange tocht van het donker naar het licht. Via Schijndel, Veghel en Gemert lopen ze naar Eindhoven voor een afsluitende ceremonie om 11.00 uur. Sommigen lopen de hele tocht, anderen sluiten aan in Schijndel of Gemert.

Alles over deze tocht vind je op www.nachtvandevrijheid.amnesty.nl

Je kunt je hier ook aanmelden.

 

 

 

 

 

 

 

Bevrijdingsfeest

 

Op 5 mei vieren we de vrijheid met een bevrijdingsfeest in de Bunker in Gemert. Met verschillende optredens belooft het een mooie veelzijdige en gezellige avond te worden.

Het programma ziet er als volgt uit:

 

Stolen Moments 300bpi20.00 uur Stolen Moments. Deze onvervalste Rhythm & Bluesband brengt bekende en minder bekende muziek van o.a. Joe Henry, Stones, ome Chuck, JJ Cale en John Mayall. De band is opgebouwd rond zanger Pieter van den Elzen, die in het verleden zijn sporen heeft verdiend in de Frits Philipsband en Do the Dishes. De andere muzikenten zijn Joost van der Hagen (bas & bijzang), Bart van der Kemp (sologitaar) heeft genoeg gerockt in de Achterhoekse band Kashmir (eigen werk met Led Zeppelin invloeden) en is via Pieter met de rhythm & blues in aanraking gekomen. Bob Visser (drums) is het bewijs dat een muzikale carrière na je 50ste nog steeds kan. Stolen Moments is zijn eerste band en dat doet hij strak, straight en stoutmoedig.

 

21.30 uur. Niels en Inge van Asseldonk vervolgen het programma met rustige luistermuziek. Ze spelen in de feestband PreZz, maar zullen voor Amnesty een akoestische set ten gehore brengen.

 

Roel Frans 300bpi22.30 uur De avond wordt afgesloten met een optreden van de Mockin’ Minstrels Frans van der Horst en Roel van Duijnhoven. Covers van onder andere Jake Bugg en de Black Keys worden met mooie close harmony zang gebracht, waardoor je met weemoed gaat terugdenken aan de tijd van Simon and Garfunkel. De toegang is zoals gewoonlijk gratis, een gulle bijdrage voor Amnesty wordt wel verwacht.

 

Tijdens de avond zal Amnesty aandacht besteden aan het vluchtelingenprobleem. Het zal duidelijk zijn dat we in Nederland niet alle problemen kunnen oplossen, maar wat zouden wij doen als onze woonplaats is weggebombardeerd? En zelfs ziekenhuizen en scholen niet meer veilig zijn voor het oorlogsgeweld?

Dat vluchtelingen gewone mensen zijn, met hun eigen verhaal, dromen en verwachtingen laat de korte documentaire The Island Of All Together overduidelijk zien. Toeristen en vluchtelingen gaan hier met elkaar in gesprek op het Griekse eiland Lesbos. Een aanrader om te zien, zeker op de dag dat we in Nederland onze vrijheid vieren.

 

De Bunker gaan om 19.00 uur open, in verband met het volle programma begint de avond stipt om 20.00 uur.

Iedereen is welkom!

Mooie muzikale bluegrass en americana avond

 

GerardHennkFranklin 300bpiZes gepassioneerde muzikanten hebben op vrijdagavond 18 maart in de Bunker voor een mooie en gezellige Amnestyavond gezorgd. Het publiek waardeerde de avond met een gulle gift in de collectepot en veel handtekeningen onder de petitielijst.

Gerard, Franklin en Henk brachten de zaal in de stemming met zelfgeschreven liedjes over persoonlijke ervaringen. Op YouTube kun je nagenieten van een deel van hun concert.

 

 

Bluegrass 300bpiNa de pauze speelden de geroutineerde muzikanten van Bont & Bluegrass bekende en minder bekende popsongs, overgoten met een dikke laag bluegrass. Ze hadden er duidelijk zin in, met twee lange sets afwisselende muziek zorgden ze er voor dat het publiek tot net voor sluitingstijd werd verwend.

 

De collectepot was goed gevuld, en er werd een flink aantal handtekeningen verzameld voor drie journalisten uit Kameroen, die middenin een rechtszaak zitten omdat ze hun journalistieke bronnen niet openbaar willen maken. We kunnen terugkijken op een fantastischt avond, en we willen alle muzikanten, de vrijwilligers van de Bunker en het publiek bedanken voor hun muziek, de handtekeningen, de gulle donaties en de gezelligheid.

 

De volgende Amnestyavond in de Bunker is op 5 mei, als we met elkaar Bevrijdingsdag gaan vieren. Graag tot dan!

Amnesty presenteert: Bont & Bluegrass

 

Bont Bluegrass 300bpiOp vrijdagavond 18 maart speelt de Nijmeegse/Udense band Bont & Bluegrass voor Amnesty in de Bunker.

De band begon halverwege de jaren zeventig met traditionele Amerikaanse bluegrass, maar schoof al snel op richting ‘newgrass’, popsongs met een flinke dosis bluegrass, gespeeld op typische bluegrass instrumenten als dobro, banjo, contrabas en mandoline. Unplugged, maar met een rock ‘n roll feel!

Het repertoire van Bont & Bluegrass is gevarieerd: pop- blues- country songs en ballads, soms afgewisseld met een instrumental. Soms flitsend en up-tempo als een traditionele bluegrassband, dan weer stevig met een bluesy touch of stemmig en ingetogen met veel aandacht voor de close-harmony. De bandleden spelen al jarenlang samen, wat dit viertal tot een hecht collectief heeft gemaakt.

Kortom, een belevenis voor elke liefhebber van akoestische muziek.

 

gerard300bpiDe sfeer op de avond wordt gezet door drie ouwe muzikale vrienden: Gerard Rijnders (foto), Henk Donkers en Franklin van de Burgt. Ze hebben al heel wat jaren met elkaar gespeeld, ook voor Amnesty, nu hebben ze hun liedjes weer afgestoft en aangevuld met nieuwe songs.

 

Amnesty zal handtekeningen verzamelen voor drie journalisten uit Kameroen, die gevoelige informatie hebben over mensen uit de veiligheidsdienst. Hen hangt een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar boven het hoofd voor het niet openbaar maken van hun bronnen.

De avond begint om 21.00 uur. Toegang is gratis, de pet gaat rond voor een gulle bijdrage voor Amnesty.

POVA maakt muzikale wereldreis voor Amnesty

POVA Bunker 300bpiOp vrijdagavond 19 februari heeft het ensemble POVA een prachtig concert gegeven in de Bunker ten bate van Amnesty. Mayke op accordeon, Jos op de contrabas, en zanger/gitarist Laurens hebben voor een aandachtig luisterend publiek een muzikale wereldreis gemaakt die voerde van het zuiden van de VS tot Israël en de Balkan. Zelfs zonder violiste Petra, die helaas verhinderd was, zorgde POVA voor een ingetogen intieme sfeer die zo kenmerkend is voor de Amnesty benefietavonden in de Bunker.

Naast een mooi bedrag in de fooienpot werden ruim vijftig handtekeningen opgehaald voor de Turkse advocate Erin Keskin, die regelmatig in de clinch ligt met de autoriteiten en gevangenisstraffen krijgt voor aanklachten waar we in Nederland slechts met afschuw op kunnen reageren.

 

Een mooie avond vraagt om een vervolg, en dat komt er ook.

Op vrijdagavond 18 maart staat het volgende benefietoptreden gepland, dan speelt de regionale Bont en Bluegrass band, die bekende popsongs met een flinke laag bluegrass overgiet. In het voorprogramma spelen Gerard Rijnders, Franklin van de Burgt en Henk Donkers een potje americana.

Hou je van muziek waarbij je tegelijk de mensenrechten steunt? Dan zien we je graag op 18 maart in de Bunker, St. Annastraat 60 in Gemert. Het optreden begint om 21.00 uur.

Amnesty presenteert: POVA

 

Op vrijdagavond 19 februari is er een optreden van de wereldmuziekband POVA voor Amnesty in de Bunker in Gemert. 

De roots van Pova gaan terug tot in de jaren tachtig. Enkele jaren hebben ze toen samen gespeeld in een groot begeleidingsorkest van Iduna, een dansgroep die veel optrad in Nederland en Europa. Aanvankelijk was het repertoire van Pova duidelijk door deze periode beïnvloed, met veel muziek uit de Balkan. Maar geleidelijk sloeg de groep een eigen weg in. Een belangrijke mijlpaal was het jaar 1993, toen ze een jazzfestival in Viersen (Duitsland) bezochten, waar ze Stéphane Grappelli zagen optreden, 85 jaar oud toen. Grappelli was in de dertiger jaren de violist van de gipsy jazz-formatie Hot Club de France met gitarist Django Reinhardt. Een van de nummers die Pova nog steeds speelt, is Anouman, waarin de zoete zigeunerklanken van de viool de hoofdrol spelen.

POVA 600bpiDaarnaast is het repertoire van Pova ook in belangrijke mate geïnspireerd door de Klezmer muziek enerzijds en Ierse en Schotse folk anderzijds. De band speelt nummer van Les Négresses Vertes (Frans-Afrikaans) en de 17 Hippies uit Berlijn. Daarnaast zijn Latin, Cajun en Tex Mex af en toe hoorbaar. De term “wereldmuziek” is hier dus geheel op zijn plaats.

 

Pova bestaat uit (v.l.n.r.) Mayke Hendriks (accordeon), Petra Groeneveld (viool) Laurens van den Berg (gitaar en zang) en Jos Welbers (bas en zang)

 

 

Amnesty vraagt de aandacht voor de Turkse Erin Keskin. Deze mensenrechtenactiviste wordt regelmatig vervolgd voor het schenden van wetsartikelen, zoals het gebruiken van het woord "Koerdistan". Ook ontving ze serieuze doodsbedreigingen. Ze is tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat ze de staat verantwoordelijk heeft gesteld voor de gruwelijke dood van een twaalfjarige jongen in 2005 tijdens een militaire operatie.

Bezoekers kunnen een petitie ondertekenen die vraagt om haar vrijlating, en wetsartikelen te schrappen die de beperking van vrije meningsuiting in Turkije inperken.

 

De avond begint om 21.00 uur precies, en de toegang is gratis. Een gulle gift voor het werk van Amnesty wordt bijzonder gewaardeerd.

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 2 december 2021.