Zes eersteklas bands en negen goede doelen uit Gemert en omgeving hebben op zondag 16 december voor een fantastische muziekmiddag gezorgd in de in kerstsfeer omgetoverde zaal van het Ridderhof.
Rockcovers van Nice door talentvolle studenten van de muziekschool zetten de toon voor de middag, waarna de uit de as herrezenLucky Strikes (zie foto) heerlijk in het gehoor liggende jazz speelden.
De melancholieke folkmuziek van Autumn Sun kon natuurlijk niet ontbreken, waarna Sample iedereen opschudde met gepassioneerd gespeelde rock.
4-Inch liet ook weer merken dat ze alive en kicking zijn, en de achtkoppige Udense rockband A50 sloot het programma af met een goed gekozen mix van bekende popsongs uit de afgelopen dertig jaar.
De bands die belangeloos hun kwaliteiten inzetten tot genoegen van de ongeveer tweehonderd bezoekers maakten de middag tot een veelzijdig muzikaal feest. De geschminkte aanwezige kinderen zorgden voor een verrassende dimensie. De gemoedelijke sfeer van het zeer gemèleerde publiek maakte de middag compleet.
De goede doelen waren ruim vertegenwoordigd. Onder de paraplu van “Gemert een Bron voor Anderen” hadden de Wereldwinkel, MOV (diverse projecten wereldwijd), Durf Jij? (kansarmen in Gemert-Bakel), Adinkra (medische klinieken in Ghana), Nandri (weeshuis in India), Awinbono (kraamkliniek in Ghana), African Child Care (school in Tanzania), Astrid Uganda Foundation (diverse projecten in Uganda) en Amnesty de handen in elkaar geslagen en samen voor deze prachtige middag gezorgd.
Eendracht maakt macht. Samen staan we sterker. Het zijn clichés, maar de Gemertse goede doelen hebben dit goed begrepen. Het organisereren van deze kerstmiddag was een experiment, maar het is zeker te verwachten dat er volgend jaar een vervolg op komt.
Amnesty voerde net zoals tijdens het laatste Bunkerconcert, de fakkeltocht, en de filmavond actie voor Nasrin Sotoudeh en Ales Bialiatski. De Gemertenaren wisten de weg naar de Amnestystand goed te vinden, en handtekeningen verzamelen werd door de positieve reacties haast een plezier om te doen. Alle ondertekenaars: Heel veel dank!
Zolang er mensen gevangen zitten en gemarteld worden omdat ze hun mond open doen, zolang kinderen in sloppenwijken moeten opgroeien, zolang kinderen moet vechten als kindsoldaat, zolang er landen zijn die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, zolang zal Amnesty actie voeren.
Amnestygroep Gemert-Bakel organiseert elk jaar op of rond 10 december acties om aandacht te vragen voor de schendingen van de mensenrechten. Op vrijdag 14 december organiseren we weer de jaarlijkse fakkeltocht. Dit jaar zet Amnesty zich in voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gewetensgevangenen ove de hele wereld. Veel groepen in Nederland zetten zich in voor vrijlating van twee van deze gevangenen: Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh. Nasrin is een Iraanse advocaat. Ze verdedigt minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen en mensen die het niet eens zijn met de regering. Ze zit nu in de gevangenis wegens “propaganda tegen de staat” en “samenzwering tegen de nationale veiligheid”. De werkelijke reden is haar vreedzame werk voor de mensenrechten. Ales Bialiatski is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Wit-Rusland. Wie daar opkomt voor mensenrechten wordt vaak bedreigd, gemarteld en gevangengezet. De autoriteiten trokken Viasna's registratie in. Viasna mocht daardoor geen bankrekening openen dus openden ze er een in Polen en Lithouwen. De autoriteiten beweerden -ten onrechte- dat dat geld Ales toebehoorde. Hij werd opgepakt en na een oneerlijk proces kreeg hij vierenhalf jaar wegens “belastingontduiking”.
Ook vragen we met de fakkeltocht aandacht voor de kinderen in de sloppenwijken van Naïrobi in Kenia. Daar wonen ruim twee miljoen armen bij elkaar op maar 5 procent van de grond van de stad. Wij willen dat de kinderen die daar opgroeien een “kindwaardig” bestaan krijgen, dat de kinderrechten ook voor hen gaan gelden. De scholenwerkgroep van Amnesty Gemert-Bakel heeft gastlessen gegeven in de groepen acht van alle Gemertse basisscholen. Deze kinderen weten hoe de familie Muthuku leeft en wat dat betekent voor de 10 kinderen van die familie.
Na de fakkeltocht is er gelegenheid om bij Dientje een petitie te ondertekenen of kaarten te sturen. Om 21.00 uur wordt daar bij filmclub Luxor de film "Omar m'a tué" van regisseur Roschdy Zem vertoont. Deze film gaat over een tuinman van Marokkaanse afkomst, die wordt beschuldigd van moord op een bejaarde vrouw. Er gaat veel mis en uiteindelijkkomt hij eerder vrij omdat is aangetoond dat..... De film sluit prachtig aan bij het werk van Amnesty. Aanvang 21.00 uur. Gratis toegang.
Wat zou het geweldig zijn als heel veel mensen, kinderen en volwassenen meelopen met de tocht en zo laten zien dat ze het werk van Amnesty International belangrijk vinden, vinden dat Narin en Ales vrij moeten komen, dat de kinderen in de sloppenwijken van Naírobi recht hebben op een beter leven.
Actie voeren helpt ! ! !
Op zondag 9 september stond Amnesty natuurlijk weer op Gemert Mèrt, samen met vele andere ideële organisaties uit Gemert-Bakel. Het grasveld voor de Sint Jan was omgetoverd in een gezellig terras, met daar omheen de diverse stands van de vrijwilligersorganisaties opgesteld.
Kinderen werden naar het veld gelokt met gratis spelletjes, en na afloop een glaasje ranja. Dankzij de zomerse temperaturen vond dit gretig aftrek.
Voor de wat ouderen was er de hele dag levende muziek van Gemertse bodem, waaronder Brickhouse and Grimm (zie foto). Door deze optredens bleef het de hele dag lekker druk op "ons" veldje.
Amnesty voerde actie voor vreemdelingen die in Nederland in detentiecentra zitten te wachten om uitgezet te worden. Hoewel hun enige misdaad bestaat uit het hebben van een verkeerd paspoort, worden ze nog strenger behandeld dan "normale" gevangenen. Bezoekers van de jaarmarkt konden een kaart sturen naar één van de kandidaat-kamerleden en hen verzoeken de regels in deze centra te versoepelen. Doordat de actie dit keer op Nederland gericht was, gaf het soms aanleiding tot interessante discussies. In totaal werden ongeveer 85 kaarten verstuurd naar diverse fracties in de Tweede Kamer.
Kinderen konden in de stand blikken omgooien, met daarop de beeltenis van een onrecht of mensenschending, en zo symbolisch meewerken aan de verbetering van de wereld.
Dankzij het mooie weer, de goede muziek, de samenwerking met de andere organisaties, en niet te vergeten de hulp van enkele vrijwilligers van buiten de vaste kern, kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag.
Herman
Ondanks het slechte weer verzamelden zich vrijdagavond 14 december ruim vijftig wandelaars op het Ridderplein voor de traditionele fakkeltocht in verband met de herdenking van de Dag van de Rechten van de Mens. De harde kern van de Amnestyaanhang had regenjassen en paraplu’s meegenomen om de Gemertse bevolking te tonen dat het belangrijk is om stil te staan bij de schending van de mensenrechten wereldwijd. De deelnemers aan de tocht liepen dit jaar in het kader van 4WeeksForFreedom speciaal voor twee mensenrechtenactivisten die gevangen zitten:
- De Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh verdedigt tegenstanders van het regime, en komt op voor minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen. Ze kreeg zes jaar cel vanwege “propaganda tegen de staat”.
- Ales Bialiatski uit Wit-Rusland is oprichter van de mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot vierenhalf jaar cel voor het openen van een bankrekening.
De wandelaars liepen door het bijna uitgestorven centrum van Gemert naar de Amnestyboom op het Gerardusplein, waar een korte ceremonie plaatsvond. Een mooi gedicht werd voorgelezen door vijf meisjes uit groep acht van basisschool de Pandelaar). Daarna zette de stoet zich in beweging naar café Dientje waar iedereen uitgenodigd werd om een kaart te sturen naar Iran en Wit-Rusland om de gevangenen vrij te pleiten.
De avond werd afgesloten met een film in filmclub Luxor. Speciaal voor deze gelegenheid was een mooie en indringende rolprent uitgezocht met een hoog “Amnesty”gehalte, die onderwerpen als discriminatie en achterstelling van buitenlanders heel dichtbij bracht.
Eigenlijk begonnen de decemberacties al in november, met het lesgeven aan de hoogste klassen van de basisscholen.
Amnesty kan terugkijken op een geslaagde actie, wat tegelijkertijd weer energie geeft om vooruit te kijken naar nieuwe activiteiten. Want zo lang als er mensenrechten worden geschonden, blijft er helaas werk te doen.
Iedereen bedankt die zich voor het slagen van deze weken heeft ingezet!
Vrouwen in Saoedi-Arabië hebben weinig rechten. Ze mogen zonder toestemming van een mannelijke voogd niet reizen, betaald werk verrichten, hoger onderwijs volgen of trouwen. Dappere vrouwen in Saoedi-Arabië kwamen in 2011 in opstand tegen een verbod op autorijden. Ze namen in grote getale plaats achter het stuur, en verspreidden filmpjes hiervan via de sociale media. Tientallen vrouwen werden opgepakt.
Tijdens de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart in de Eendracht in Gemert heeft Amnesty actie gevoerd voor deze vrouwen. Bijna alle bezoekers van de avond gingen op de foto naast een groot fotobord met de afbeelding van een Saoedische vrouw die in de auto zit, met daarbij de slogan: BLIJ DAT JIJ RIJDT en de tekst: We support Saudi-Arabian women to drive their way to freedom. Net zoals moeder en dochter van den Boomen (zie foto) deden bijna alle bezoekers aan de actie mee. Het is hartverwarmend om te weten dat in Gemert meegeleefd wordt met vrouwen die in andere landen als tweederangs burgers worden gezien.
Op vrijdag 9 maart speelden twee bands (Sticky Tits en Biarritz Boys) op het maandelijkse Amnesty benefietconcert. Veel bezoekers wisten de weg naar de Bunker te vinden en genoten van de twee optredens, gebracht door muzikanten die met veel enthousiasme en inzet een swingende en sprankelende show weggaven. Een goed gevulde collectepot was het resultaat. Ook nu lieten een aantal bezoekers zich op de foto vereeuwigen en steunden daarmee de vrouwen in Saoedi-Arabië.
De foto's worden opgestuurd naar koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Ook worden ze als steunbetuiging naar Saoedische vrouwenorganisaties gestuurd, en er komt een collage op internet.