Amnesty groep
Gemert-Bakel

Zolang er mensen gevangen zitten en gemarteld worden omdat ze hun mond open doen, zolang kinderen in sloppenwijken moeten opgroeien, zolang kinderen moet vechten als kindsoldaat, zolang er landen zijn die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, zolang zal Amnesty actie voeren.

Amnestygroep Gemert-Bakel organiseert elk jaar op of rond 10 december acties om aandacht te vragen voor de schendingen van de mensenrechten. Op vrijdag 14 december organiseren we weer de jaarlijkse fakkeltocht. Dit jaar zet Amnesty zich in voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gewetensgevangenen ove de hele wereld. Veel groepen in Nederland zetten zich in voor vrijlating van twee van deze gevangenen: Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh. Nasrin is een Iraanse advocaat. Ze verdedigt minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen en mensen die het niet eens zijn met de regering. Ze zit nu in de gevangenis wegens “propaganda tegen de staat” en “samenzwering tegen de nationale veiligheid”. De werkelijke reden is haar vreedzame werk voor de mensenrechten. Ales Bialiatski is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Wit-Rusland. Wie daar opkomt voor mensenrechten wordt vaak bedreigd, gemarteld en gevangengezet. De autoriteiten trokken Viasna's registratie in. Viasna mocht daardoor geen bankrekening openen dus openden ze er een in Polen en Lithouwen. De autoriteiten beweerden -ten onrechte- dat dat geld Ales toebehoorde. Hij werd opgepakt en na een oneerlijk proces kreeg hij vierenhalf jaar wegens “belastingontduiking”.

Ook vragen we met de fakkeltocht aandacht voor de kinderen in de sloppenwijken van Naïrobi in Kenia. Daar wonen ruim twee miljoen armen bij elkaar op maar 5 procent van de grond van de stad. Wij willen dat de kinderen die daar opgroeien een “kindwaardig” bestaan krijgen, dat de kinderrechten ook voor hen gaan gelden. De scholenwerkgroep van Amnesty Gemert-Bakel heeft gastlessen gegeven in de  groepen acht van alle Gemertse basisscholen.  Deze kinderen weten hoe de familie Muthuku leeft en wat dat betekent voor de 10 kinderen van die familie.

Na de fakkeltocht is er gelegenheid om bij Dientje een petitie te ondertekenen of kaarten te sturen. Om 21.00 uur wordt daar bij filmclub Luxor de film "Omar m'a tué" van regisseur Roschdy Zem vertoont. Deze film gaat over een tuinman van Marokkaanse afkomst, die wordt beschuldigd van moord op een bejaarde vrouw. Er gaat veel mis en uiteindelijkkomt hij eerder vrij omdat is aangetoond dat..... De film sluit prachtig aan bij het werk van Amnesty. Aanvang 21.00 uur. Gratis toegang.

Wat zou het geweldig zijn als heel veel mensen, kinderen en volwassenen meelopen met de tocht en zo laten zien dat ze het werk van Amnesty International belangrijk vinden, vinden dat Narin en Ales vrij moeten komen, dat de kinderen in de sloppenwijken van Naírobi recht hebben op een beter leven.

 

Actie voeren helpt ! ! !