10 december uitgebreid herdacht
De activiteiten rond 10 december stonden deze keer in het teken van de mensenrechten in Rusland. Na het Nederland-Ruslandjaar staan nu de Olympische winterspelen van februari op het programma. Omdat er in Rusland nog veel hapert aan de naleving van de mensenrechten is juist nu de tijd om de misstanden in Rusland aan de kaak te stellen. Dat Rusland de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws is geweest, zal niemand zijn ontgaan. Denk aan Greenpeace, Pussy Riot, en het mishandelen van een Nederlandse diplomaat in Moskou.
Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, liepen ruim honderd mensen mee met de jaarlijkse fakkeltocht door het centrum van Gemert. Mensen die door hun aanwezigheid lieten zien dat het voor hen belangrijk is dat mensen wereldwijd in vrijheid kunnen leven, zonder bang te hoeven zijn om voor hun mening, seksuele geaardheid of politieke overtuiging opgepakt te worden. De stoet vertrok vanaf het gemeentehuis, en bracht het licht van de fakkels via het centrum van Gemert naar de Amnestyboom bij het Gerardusplein, voor deze gelegenheid speciaal verlicht. Na een korte toespraak en het voorlezen van een gedicht door twee leerlingen van basisschool het Venster gingen de wandelaars weer terug om met een kopje koffie de avond af te sluiten.
Op vrijdag was de etalage van een winkel in de Nieuwstraat ingericht als schrijflokaal. Kinderen van de basisscholen in Gemert hadden tekeningen gemaakt van de Olympische ringen, met daarin tekeningen die met Amnesty, Rusland en de mensenrechten daar te maken hebben, en zorgden zo voor een veelkleurig decor. Tussen drie uur ’s middags en negen uur ’s avonds maakten bekende en minder bekende Gemertenaren gebruik van de mogelijkheid in de etalage een brief te schrijven naar het regime in Rusland. Nog veel meer mensen kwamen even binnen lopen om een handtekening te zetten onder de petitielijst.
’s Avonds draaide bij Filmhuis Luxor de Russische film ‘12’. Deze film gaat over hoe een groep juryleden samen tot een unanieme uitspraak moeten zien te komen in het geval van een van moord verdachte Tsjetsjeen. Een film die je aan het denken zette, en die bovendien mooi aansloot bij het thema Rusland.
Op 10 december 1948 werd, onder leiding van Eleanor Roosevelt, in New York de Universele verklaring van de Rechten van de Mens opgesteld en aangenomen door bijna alle landen van de Verenigde naties. Nu, 65 jaar later, zijn de mensenrechten helaas nog steeds net zo actueel als in 1948. Amnesty gaat door met de strijd voor gerechtigheid wereldwijd. De Amnestygroep Gemert-Bakel zal daarom ook in 2014 weer diverse activiteiten organiseren. Nieuws is natuurlijk te vinden op deze website, en zal ook in de regionale media verschijnen.