Gedichten scholieren 10 december
Diverse kinderen van verschillende basisscholen uit Gemert waren dapper genoeg om hun bijdrage voor te lezen tijdens de Amnesty Fakkeltocht!
Hier een kleine selectie van hetgeen ten hore is gebracht.
Drie meisjes van De Samenstroom hadden de volgende inzending:
Voor kinderen zijn er rechten
Want kinderen hebben een goede toekomst nodig
Rechten zoals voedsel, zorg, onderwijs en ook sport
Daarom doen weij mee met deze fakkeltocht
Niet alleen in andere landen hebben ze kinderrechten nodig maar ook in Nederland
Daarom steunen wij Amnesty International
Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen om niet naar school te kunnen
Of dat we geen voedsel hebben
En vooral dat we niet kunnen gaan sporten
We vinden dat die kinderen ook kinderrechten moeten krijgen
Daarom hopen wij dat er meer mensen mee doen met de fakkeltocht
Bijdrage van Puck en Pleun van de Pandelaar:
Amnesty International
Hallo, wij zijn Puck en Pleun en komen van jenaplanschool de Pandelaar.
Een paar weken terug kwamen er twee vrouwen bij ons in de klas vertellen over Amnesty wat het was en wat ze vooral deden. Wij vonden het zo indrukwekkend wat ze vertelden dat wij graag hier een stukje over voor wilden lezen.
Wij willen graag beginnen met vertellen over dat elk kind recht heeft op onderwijs.
Wij staan 's ochtends op en denken bahh vandaag weer een schooldag. Terwijl de kinderen die niet naar school gaan maar hard moeten werken. Zij zouden het een feest vinden om hun onderwijs af te kunnen maken of gewoon naar school te kunnen gaan. En dan bijvoorbeeld juf of meester kunnen worden! Oftewel je toekomst af te kunnen maken. Maar die kinderen kunnen dat niet want daar is geen geld voor en geld is ook geen eten. Dus moeten ze het maar de hele dag doen met op het land werken of helpen in huis. Om toch een heel klein beetje geld te verdienen voor het gezin.
Een ander onderwerp die wij graag nog met jullie willen bespreken is dat elk kind ook recht heeft op een veilig thuis.
Want stel je eens voor dat je elke ochtend wakker word en denkt ik moet snel naar school voor dat papa en mama wakker worden omdat je anders bang bent dat je weer eens iets fout doet of te sloom bent en weer een pak slaag krijgt. Je kunt dan ook nooit iets met je ouders bespreken omdat je bang bent voor hun reakties. Wij kunnen ons dat niet voorstellen, maar het is toch belangrijk om daar een stokje voor te steken.
Wij vinden het super dat Amnesty zich inzet voor al die kinderen.
WANT ELK KIND VERDIEND GELUKKIG TE ZIJN!!!
Bedankt voor jullie aandacht, hopelijk houden zo snel mogelijk alle landen zich aan de rechten van kinderen!
Filmavond i.s.m. filmhuis Luxor op vrijdag 12 december 2014
Naar aanleiding van De dag van de mensenrechten, woendag 10 dec draaien we een film samen met filmhuis Luxor. Aanvang 21.00 uur in de bovenzaal bij Dientje, gratis toegang. Gedraaid wordt de film Rebelle (War Witch) van de Canadese regisseur Kim Nguyen. De film gaat over een 14-jarig Afrikaans meisje dat kindsoldaat is en haar ongeboren kind haar levensverhaal vertelt. Het probleem kindsoldaten wordt op een prachtige manier belicht.
De film heeft diverse internationale prijzen gewonnen, en is in 2013 genomineerd voor een Oscar in de categorie "Best Foreign Language Film"
Bekijk hier de trailer
Wij hopen u tijdens deze activiteit te mogen ontmoeten.
Anke van Extel en Jan Bevers tijdens de schrijfmarathon
10 December: Internationale Dag van de Mensenrechten
Op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, hebben veel mensen uit Gemert zich ingezet voor de mensenrechten wereldwijd. Overdag hebben 65 mensen in het gemeentehuis een brief geschreven naar de autoriteiten van de Verenigde Staten en Saoedi Arabië, om de vrijheid te pleiten voor Chelsea Manning en Raif Badawi.
’s Avonds kwamen ruim honderd volwassenen en kinderen samen om een wandeling met brandende fakkels door Gemert te maken. Dit jaar stond de fakkeltocht in het teken van het 25-jarig jubileum van het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind. De wandeling liep van het gemeentehuis naar de Amnestyboom op het Gerardusplein. Daar lazen enkele kinderen een zelfgeschreven gedicht of verhaal voor. Gezamenlijk liep men terug naar het centrum van Gemert, waar onder het genot van een kopje koffie of glaasje fris de avond werd afgesloten met weer enkele gedichten van scholieren.
Vandaag was de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, toegekend aan de zeventienjarige Pakistaanse Malala Yousafzay en de Indiër Kailash Satyarthi (60). Beiden strijden tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs. Malala is vooral bekend geworden door de aanslag van de Taliban op haar leven, wat ze gelukkig overleefde en wat haar niet stopte zich volledig in te zetten voor betere behandeling van meisjes in de moslimwereld. Toeval of niet, de uitreiking van de Nobelprijs aan deze mensen is een geweldige opsteker voor iedereen die zich inzet voor kinderrechten wereldwijd.
Amnesty Gemert-Bakel kijkt terug op een geslaagde dag, en bedankt iedereen die aan de 10 december acties heeft meegedaan.
Bevrijdingsweekeinde uitgebreid gevierd
Onder grote belangstelling heeft Rob de Haas zaterdagavond een bijzondere lezing gehouden over het oorlogsverleden van Indonesië. Hij leidde het publiek langs de vele oorlogen die in Indonesië gewoed, vanaf de eerste stammenoorlogen tot de vrijheidsstrijd na de tweede wereldoorlog en de gedwongen repatriëring van de Indische Nederlanders en Molukkers. Met details over zijn eigen voorouders wist hij het publiek bijzonder te boeien.
Een optreden van de Gemertse Bigband BOB (zie foto) bracht nog meer mensen op de been naar de Bunker. De vijftienkoppige formatie, stuk voor stuk getalenteerde jonge muzikanten en zangers onder leiding van Arthur Verhofstad, verzorgde een fantastische show waarbij veel bekende popcovers over het publiek werden uitgestrooid.
De laatste band, Out Of Order uit Eindhoven, maakte de avond compleet met geïnspireerde covers uit de ruigere popgeschiedenis. Waarom veel bezoekers al voor de aanvang van dit optreden verdwenen was voor de achterblijvers een raadsel. Met een show die stond als een huis, of misschien beter gezegd, als een Bunker, werd de avond in opperbeste stemming afgesloten.
Ruim 60 mensen ondertekenden een petitie voor meer persvrijheid in Turkije. De opbrengst van de collecte, bestemd voor Eritrese vluchtelingen, bracht helaas minder op dan het aantal bezoekers zou rechtvaardigen.
In de Nacht van de Vrijheid van zondag 4 op maandag 5 mei heeft de derde editie van de Amnesty sponsorwandeltocht plaatsgevonden. Vijfendertig deelnemers hebben samen 2415 euro bij elkaar gewandeld. Samen met concert in de Bunker en een actie in Eindhoven is in totaal 2813 euro overgemaakt naar het Eritrean Community Women's Center in Tel Aviv. Meer hier over op www.nachtvandevrijheid.amnesty.nl
We kunnen dus terugkijken op een goede afsluiting van het Amnesty seizoen. We zien u graag weer terug tijdens de volgende activiteit tijdens Gemert Mèrt op zondag 14 september.
10 December Dag van de Mensenrechten
Elk jaar op 10 december gedenkt Amnesty International de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op 10 december 1948 werd door de algemene vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen.
Rond 10 december organiseert Amnesty Gemert-Bakel verschillende activiteiten.
Schrijfmarathon op woensdag 10 december
In heel Nederland worden door Amnesty groepen schrijfacties georganiseerd. Op een aantal plaatsen in de vorm van een 24-uurs marathon. Bekende en onbekende inwoners van Gemert-Bakel worden uitgenodigd om brieven te komen schrijven in de hal van het Gemeentehuis tussen 12.00 en 17.00 uur. U kunt een brief schrijven voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot 10 jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruik maken van zijn recht op vrije meningsuiting.
Ook kunt u schrijven voor Chelsey Manning uit de V.S. die 35 jaar gevangenisstraf kreeg voor het openbaren van geheime informatie aan WikiLeaks o.a. over mensenrechtenschendingen en schending van het internationaal humanitair recht door Amerikaanse troepen in het buitenland. In beide brieven vragen we om vrijlating.
Fakkeltocht op woensdag 10 december
Omdat in november het Kinderrechtenverdrag 25 jaar bestaat wordt
er tijdens de lessen op de basisscholen en bij de tocht extra de aandacht gevestigd op De Rechten van het Kind.
De fakkeltocht start om 19.00 uur voor het gemeentehuis (Wij zorgen voor fakkels)
Route: Kerkstraat - Nieuwstraat - Grootmeesterstraat - Cortenbachstraat - Virmundtstraat naar Gerardusplein (korte stop bij de verlichte Amnesty- boom) - door de Kapelaanstraat terug naar het Ridderplein. We eindigen de tocht met een glaasje limonade en een kopje koffie bij Dientje.
Wij hopen u tijdens een van deze activiteiten te mogen ontmoeten.