Afdeling 545

10 december 2019: acties in Gemert

 

Op 10 december wordt de Dag van de Mensenrechten gevierd.
Wereldwijd komen dan honderdduizenden mensen in actie voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ook in Gemert zijn activiteiten. 

10dec 2

 

 Op 10 december 2019 zijn in totaal 403 brieven geschreven. Dit fantastische aantal kon alleen gehaald worden dankzij de enthousiaste medewerking van het Commanderij College, en in het bijzonder maatschappijleraar Dion Beusen. Wij danken hem, en verder iedereen (het strijdliederenkoor, fotograaf en natuurlijk de vele schrijvers) die deze dag in Gemert tot een geslaagd evenement hebben gemaakt. Hopelijk hebben alle brieven resultaat voor de jonge mensen die slachtoffer zijn geworden van groot onrecht.

 

Foto's van de schrijfactie

 

 

Schrijfmarathon 10 december in het Commanderijcollege Sleutelbosch. 

 

Rond 10 december gaat de grootste jaarlijkse brievenschrijfactie ter wereld weer van start.

We schrijven dan massaal voor mensen die groot onrecht is aangedaan.  
Vorig jaar werden tijdens Write for Rights niet minder dan 6 miljoen brieven geschreven.

Een lawine van brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Niemand wil wereldwijd bekend staan als onderdrukker, folteraar of tiran.
Onze schrijfmarathons hadden voorgaande jaren veel effect. Al vele dappere activisten voor wie we schreven kwamen vrij.

 

Dit jaar staan jongeren centraal. Jongeren die onterecht gestraft zijn, mishandeld worden, "verdwenen" zijn.....

We schrijven van 9.00 tot 16.00 uur in het Commanderijcollege, locatie Sleutelbos 2, Gemert.

 

's Middags om 13.30 uur is er een optreden van strijdliederenkoor Zwaovel en Salpaeter.

Het optreden van La Chispa komt helaas te vervallen.

 

Kom je ook schrijven? In een kwartier maak je het verschil. De voorbeeldbrieven en (gratis) koffie en thee staan klaar.

 

 

Filmavond op vrijdag 13 december om 20.30 uur bij Dientje

 

In samenwerking met Filmhuis Luxor draait de film Le jeune Ahmed  bij Dientje, Kerkstraat 9, Gemert.
De 13-jarige Ahmed stort zich volledig in zijn geloof. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zIjn moeder en zussen. Hij raakt steeds verder van zijn omgeving verwijderd. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe hij verder wil gaan.

De toegang is gratis, je vrijwillige bijdrage gaat naar het werk van Amnesty.

 

We nodigen je van harte uit bij onze activiteiten aanwezig te zijn. Kunnen we op je rekenen?

Activiteiten rond bevrijdingsdag

 

Amnesty Gemert-Bakel heeft rond bevrijdingsdag met verschillende activiteiten stil gestaan bij de bevrijding van Nederland van nazi-Duitsland, nu al weer 74 jaar geleden.

 

Zoals ieder jaar heeft een vertegenwoordiging van onze Amnestygroep tijdens de dodenherdenking op 4 mei een krans gelegd bij het bevrijdingsmonument in Gemert.

 

Samen met andere Amnestygroepen uit de regio heeft de achtste editie van de wandeltocht in de Nacht van de Vrijheid plaats gevonden, waarbij ruim 70 wandelaars (een deel van) de route van Vught via Gemert naar Eindhoven liepen en daarmee een mooi bedrag voor Amnestry ophaalden.

 

Op zondagmiddag 5 mei werd de vrijheid gevierd met een bevrijdingsfeest in de Bunker in Gemert, met optredens van het Gemertse duo Dieter, de Amerikaanse singer/songwriter Rick Gray, en Steve Bradley en vrienden. De middag werd afgesloten met een sprankelend optreden van Gipsy Mood. het vele publiek hield er een mooie middag aan over.

 

We gaan nu de zomer in, de schrijfabonnees hebben hun laatste brieven verstuurd. We gaan nu een paar maanden vakantie nemen waarbij de activiteiten op een laag pitje staan. In september begint het nieuwe seizoen, de eerste activiteit zal zijn tijdens de jaarmarkt in Gemert op zondag 8 september. We staan dan samen met andere goede doelen onder de parasol van Gemert een Bron voor Anderen op het grasveld bij de kerk.

 

Iedereen een fijne zomer toegewenst en hopelijk tot ziens!

 

 

 

Dieter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dies en Terry, die een van de optredens tijdens het bevrijdingsfeest verzorgden

 

 

Amnesty geeft les op basisscholen

 

School3Zoals elk jaar heeft het onderwijsgroepje van Amnesty gastlessen gegeven in de groepen 8 van de Gemertse basisscholen. Op 20 november was het precies 30 jaar geleden dat het Kinderrechtenverdrag is ondertekend. Natuurlijk werd daar uitgebreid aandacht aan besteed en kregen de kinderen ook een kort filmpje over kinderrechten te zien. Tijdens het spel bleek, dat ze er heel veel van hadden opgestoken.


Helaas worden die rechten niet overal gerespecteerd.
Een voorbeeld van schendingen: Kindsoldaten.
We hebben dat voorzichtig aangepakt. Het is niet de bedoeling dat kinderen wakker liggen van gruwelijke beelden, maar wel moeten ze zich kunnen inleven en realiseren wat kindsoldaat zijn voor impact heeft op het leven van een kind. Kinderen vanaf 7 jaar en 40% van die kinderen zijn meisjes, die ook als seksslaafjes worden misbruikt.
Gelukkig zijn er organisaties als Amnesty, Warchild, Unicef, en Rode Kruis die zich inzetten voor deze kinderen.


Omdat we toch een feestje (30 jaar kinderrechten) konden vieren kregen alle kinderen een kinderrechtenpaspoort, een Amnesty button en een kleurrijk overzicht van de 41 kinderrechten.

Enkele kinderen wilden dat meteen met hun ouders bespreken om te zien of die al hun rechten wel respecteerden. Prima toch?
Wij vinden het heel fijn, dat we elk jaar welkom zijn op onze Gemertse basisscholen.
Lieve leraren: Bedankt!

 

 

School2

School1

Amnesty op MOV boekenmarkt 1-2-3 november

  

India 400bpi

 

Tijdens de boekenmarkt hebben 371 mensen hun handtekening gezet onder de petitielijst voor de vrijlating van de negen mensenrechtenactivisten uit India. Iedereen die heeft ondertekend, alle vrijwilligers die hebben meegeholpen, en MOV hartelijk dank!

 

De Indiase advocaat, vakbondsleider en burgerrechtenactivist Sudha Bharadwaj neemt het al dertig jaar op voor mensen in de verdrukking. Voor minderheden, mijnwerkers, mensenrechtenverdedigers. Maar de politie beschuldigt haar ervan ‘oorlog te voeren tegen de Indiase regering’. In augustus 2018 werd zij opgepakt. Net als acht andere mensenrechtenactivisten, de “Bhima Coregaon 9”.

Ze worden ervan beschuldigd Dalits (kastelozen) te hebben opgehitst tijdens een bijeenkomst op 31 december 2017. De dag na de bijeenkomst liep een herdenkingsbijeenkomst van honderden Dalits uit de hand, waarbij een dode en een aantal gewonden vielen. Na de arrestaties begonnen de autoriteiten een lastercampagne tegen de activisten.

De mensenrechtenactivisten vechten dapper voor de rechten van de armste en meest gemarginaliseerde gemeenschappen in het land. Ze zijn niet anti-India, maar voor velen nationale helden.

Amnesty Gemert-Bakel is tijdens de MOV boekenmarkt aanwezig met petitielijsten om de negen mensenrechtenactivisten vrij te pleiten.

De boekenmarkt is bij plantenkwekerij Biemans, Deel 70, Gemert. De openingstijden zijn vrijdagavond van 19 - 22 uur, zaterdag en zondag van 11 tot 16.30 uur.

https://www.boekenmarktmov.nl/

 

 

boekenmarkt 400bpi

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

 

Amnesty Gemert-Bakel is rond de 4 en 5 mei vieringen druk met verschillende activiteiten

 

Op 4 mei zal Jeanny een gedicht voorlezen tijdens de dodenherdenking in de St. Jan.

Tegelijkertijd vertrekt een groep wandelaars vanuit NM Kamp Vught voor een lange tocht in de Nacht van de Vrijheid die ook Gemert aandoet (meer informatie hieronder)

 

Dieter300bpiOp zondagmiddag 5 mei vieren we de vrijheid met een muzikaal feestje in de Bunker.

Het feest duurt van 14.00 tot 19.00 uur, en wordt opgeluisterd door verschillende prachtige muzikale optredens.

 

 

14.30 uur DIETER. Muziek die recht uit het hart komt, met meerstemmige melodieen en strakke ritmes

 

16.00 uur Rick Gray, Lauren Bradley en vrienden.

Rick Gray is een Amerikaanse singer/songwriter die zelf geschjreven pakkende melodieen invult met tot nadenken stemmende teksten. Hij wordt begeleid door Lauren Eugenio op viool.

 

Gypsy mood300bpi17.30 uur Gipsy Mood sluit de middag af met een cocktail van feestelijke zigeunermuziek, prikkelende klezmer, traditionele Oost-Europese muziek en nog veel meer.

 

De toegang is gratis, je vrijwillige bijdrage is voor het werk van Amnesty.

 

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 2 december 2021.