Activiteiten op 4 en 5 mei
Wij leven nu al bijna 80 jaar in vrijheid en vrede. Je hoeft maar even naar het nieuws te kijken om te realiseren hoe bijzonder dat is. Daarom vinden wij het belangrijk op 4 mei stil te staan tijdensj de dodenherdenking, en 5 mei Bevrijdingsdag te vieren.
Amnesty Gemert-Bakel was zoals ieder jaar aanwezig bij de dodenherdenking op 4 mei in de St. Jan in Gemert. Herman heeft daar namens Amnesty een gedicht voorgedragen. Samen met Carin hebben ze een bloemenkrans bij het oorlogsmonument gelegd.
Op 5 mei is een groepje van in totaal 16 wandelaars uit Gemert de uitdaging aangegaan, en hebben 37 km (of een deel daarvan) gelopen vanaf het clubgebouw van WSV Zuth (dank jullie wel voor de gastvrijheid) naar het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. Vertrokken om half zes in de ochtend, gelopen door het mooie Brabantse land, genoten van de natuur en elkaars gezelschap. Jammer dat de regen op het laatst een beetje spelbreker was, anders hadden zij de dag ook nog feestelijk kunnen afsluiten op het Bevrijdingsfestival. Nu 'droop' iedereen al gauw af naar een warm plekje om bij te komen van de ontberingen.
Misschien ook wel goed dat we niet alles onder controle hebben. Zo lang alleen het weer een spelbreker is hebben we eigenlijk niets te klagen.
Met elkaar hebben de wandelaars een heel mooi bedrag van 1415 euro opgehaald voor het werk van Amnesty. Alle deelnemers en sponsors heel hartelijk bedankt voor dit prachtige resultaat!
Meer over de wandeltocht op https://wandelvoorvrijheid.amnesty.nl
De wandelaars bij aankomst op het bevrijdingsfestival
IDAHOT in de Bunker
17 mei is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie. Ook in de Bunker wordt deze dag gevierd. Dat de wereld nog lang niet gelijk is voor iedereen weten we, maar op deze dag staan we op voor de rechten van iedereen om te zijn wie ze zijn.
Amnesty Gemert-Bakel juicht het initiatief van de Bunker toe, en is op deze avond aanwezig met een online petitie gericht op de situatie van transgenders in Slowakije.
Transgenders worden in dit land al meer dan 40 jaar erkend. Het Slowaakse parlement stelt nu voor om de wetgeving te wijzigen en geslachtserkenning onmogelijk te maken. Ze zullen er in mei 2023 over stemmen. Als deze wet wordt aangenomen, dan moeten transgenders kunnen bewijzen dat ze de "juiste" set chromosomen hebben om hun wettelijke geslacht te laten bevestigen. Dit is vrijwel onmogelijk, en zou ernstige gevolgen hebben voor de rechten van transgenders. Ze zouden worden gedwongen om hun bij de geboorte toegewezen geslacht bekend te maken tijdens elke medische afspraak, tijdens het reizen of bij het ondertekenen van een pakket. Het zou ook het risico op pesten, discriminatie of geweld vergroten en hun recht op privacy aantasten.
De Bunker opent haar deuren op woensdag 17 mei om 19 uur, het programma begint om 20 uur.
Graag tot dan!
Pastor Hogema overleden
Op 31 maart is pastor Hogema op 88-jarige leeftijd overleden. De in Amsterdam opgegroeide Gerard Hogema was van 1984 tot 2001 respectievelijk pastor, pastoor en deken in Gemert, en bleef ook na zijn emeritaat een gezien en geliefd mens. Hij had altijd een bijzonder plekje in zijn hart voor Amnesty, en was tot kort geleden schrijfabonnee. “Het elfde gebod is: Gij zult lid zijn van Amnesty” was één van zijn uitspraken.
Wij betreuren zijn overlijden, maar koesteren de warme herinneringen aan hem.
Actie tijdens boekenmarkt MOV van 7 t/m 9 november
Dr Mohammed al-Qahtani is een prominent mensenrechtenverdedigers uit Saudi-Arabië. Hij richtte samen met anderen in in 2009 de Saudische Vereniging voor Civiele en Politieke Rechten (ACPRA) op en werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Amnesty beschouwt hem als gewetensgevangene.
Hij werd onder meer aangeklaagd wegens ‘het proberen te verstoren van de veiligheid en de orde’, ‘het verspreiden van valse informatie naar buitenlandse groepen’ en ‘het vormen van een onwettige organisatie’.
Dr Mohammed al-Qahtani zette zich in voor de rechten van gevangenen en steunde hen en hun families. Daarnaast uitte hij zijn zorgen over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië, ook via de media. De ACPRA is een van de meest actieve en een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in het land. De organisatie documenteert mensenrechtenschendingen en helpt families van gevangenen die zonder aanklacht of rechtszaak vastgehouden worden.
Amnesty Gemert-Bakel is aanwezig tijdens de grote boekenmarkt van MOV in Fitland, die dit jaar van vrijdag 8 november t/m zondag 10 november plaatsvindt. Bezoekers kunnen een handtekening zetten onder een petitielijst die vraagt om de vrijlating van Mohammed al-Qatahni.
Er zijn tijdens de boekenmarkt 305 handtekeningen verzameld. Amnesty bedankt iedereen die heeft getekend.
De Nacht van de Vrijheid
In de Nacht van de Vrijheid van 4 op 5 mei organiseert Amnesty Brabant een wandeltocht die letterlijk en figuurlijk van het donker naar het licht gaat.
De tocht begint 's avonds om 20.00 uur na de dodenherdenking bij Nationaal Monument Kamp Vught en gaat via Schijndel, Veghel, Gemert en Laarbeek naar Eindhoven. Daar worden de wandelaars ontvangen met een eenvoudig ontbijt
De tocht bestaat uit drie op elkaar aansluitende etappes van ongeveer 20 km, die apart of aansluitend kunnen worden gelopen. Deelname kost minimaal 25 euro en gaat in zijn geheel naar de ondersteuning van menenrechtenactivisten.
De deelnemers vertrekken om 05.30 uur vanuit Gemert voor het laatste deel van de tocht, een mooie route die via Donk, Lieshout, Nederwetten en het Dommeldal naar Eindhoven gaat.
Meer informatie en aanmelden kan op nachtvandevrijheid.amnesty.nl
De deelnemers bij de start in Vught