Amnesty groep
Gemert-Bakel

IDAHOT scaledIDAHOT in de Bunker

17 mei is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie. Ook in de Bunker wordt deze dag gevierd. Dat de wereld nog lang niet gelijk is voor iedereen weten we, maar op deze dag staan we op voor de rechten van iedereen om te zijn wie ze zijn.

Amnesty Gemert-Bakel juicht het initiatief van de Bunker toe, en is op deze avond aanwezig met een online petitie gericht op de situatie van transgenders in Slowakije.

Transgenders worden in dit land al meer dan 40 jaar erkend. Het Slowaakse parlement stelt nu voor om de wetgeving te wijzigen en geslachtserkenning onmogelijk te maken. Ze zullen er in mei 2023 over stemmen. Als deze wet wordt aangenomen, dan moeten transgenders kunnen bewijzen dat ze de "juiste" set chromosomen hebben om hun wettelijke geslacht te laten bevestigen. Dit is vrijwel onmogelijk, en zou ernstige gevolgen hebben voor de rechten van transgenders. Ze zouden worden gedwongen om hun bij de geboorte toegewezen geslacht bekend te maken tijdens elke medische afspraak, tijdens het reizen of bij het ondertekenen van een pakket. Het zou ook het risico op pesten, discriminatie of geweld vergroten en hun recht op privacy aantasten.

De Bunker opent haar deuren op woensdag 17 mei om 19 uur, het programma begint om 20 uur.

Graag tot dan!