Amnesty groep
Gemert-Bakel

 

Maandag 10 december is de dag van de mensenrechten. Op deze datum in 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de vergadering van de Verenigde Naties in New York. Amnesty Gemert-Bakel heeft rond deze datum diverse activiteiten georganiseerd.  Het eerste evenement vindt plaats op vrijdagavond 7 december, dan presenteert Amnesty in de Bunker in Gemert een muzikale avond met Pieter van den Elsen & Bart van der Kemp. Vanuit de Achterhoek, waar Bart 20 jaar gerockt heeft in de groep “Kashmir” is hij in Gemert komen wonen. Hij heeft een aanbod van Normaal afgeslagen omdat hij meer de rustige, ingetogen kant op wilde. Bij toeval ontmoette hij onlangs Pieter, die zei: “Dan zit je bij mij goed. Zelf liedjes schrijven kan ik niet, maar ik kan veel kwijt in bestaande nummers (o.a. van Joe Henry, Stones, Richard Shindell).” Samen willen ze graag een rhythm & bluesband beginnen, met veel uitstapjes naar Americana en singersongwriting. Hoewel ze nog een goede drummer en basgitarist zoeken, willen ze toch al hun talenten inzetten voor Amnesty.

 

Het voorprogramma wordt verzorgd door Marloes Dekkers & Iris van de Ven. Deze twee Gemertse meiden spelen al vanaf de lagere school samen, en de laatste tijd timmeren ze flink aan de weg. Een van hun wapenfeiten is het behalen van de finale van "The Road To Zebra 2012". Vanavond brengen ze een aantal mooie popcovers ten gehore.

Tussen de optredens door zal Marine Vardanian (zie foto) enkele gedichten uit haar repertoire voorlezen. Marine is een Armeense vluchteling, die al enkele jaren in Gemert woont. Ze heeft al eerder voor Amnesty opgetreden in het kader van de 10 december acties. Haar persoonlijke evaringen en gevoelens weet ze op een bijzonder aansprekende manier in het Nederlands gestalte te geven.

Amnesty voert in het kader van  “4 Weeks of Freedom” actie voor twee mensenrechtenactivisten. Ales Bialiatski uit Wit-Rusland zit een gevangenisstraf uit van viereneenhalf jaar, omdat hij zogenaamd belasting zou hebben ontdoken, maar in werkelijkheid alleen maar wordt dwars gezeten door de autoriteiten in zijn strijd voor mensenrechten in zijn land.

Nasrin Sotoudeh is een Iraanse advocaat en moeder van twee kinderen. Ze verdedigt minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen. Ze zit voor zes jaar in de beruchte Evin-gevangenis wegens ‘propaganda tegen de staat’, ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’ en ‘lidmaatschap van een verboden organisatie’. Bezoekers van de avond kunnen een kaart naar één of beide mensenrechtenactivisten sturen.

De avond begint om 21.00 uur precies. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage voor het werk van Amnesty gevraagd. Iedereen is welkom in de Bunker, St. Annastraat 60 in Gemert.