Amnesty groep
Gemert-Bakel

Amnesty viert bevrijding uitbundig

Op zaterdagavond 4 mei organiseerde Amnesty Gemert-Bakel het Bevrijdingsfestival in de Bunker. Dit jaarlijks terugkerende festival werd gecombineerd met de Nacht van de Vrijheid, een sponsorloop van Nationaal Monument Kamp Vught naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best. De tocht liep via Gemert, waar de eerste lopers rond een uur of vier in de ochtend verwacht werden.

Tijdens het festival werd onder het motto "Ik schaam me diep" actie gevoerd tegen vreemdelingendetentie; asielaanvragers en irreguliere immigranten worden in detentiecentra geplaatst terwijl ze geen strafbaar feit gepleegd hebben. Een praktijk die indruist tegen alle internationale afspraken. Bezoekers van het festival werden dan ook gevraagd om een petitielijst te ondertekenen om deze ongewenste gang van zaken een halt toe te roepen. Na afloop werden de handtekeningen naar staatssecretaris Teeven gestuurd.

De presentatie in de Bunker was in handen van Amnestyvoorzitter Jeanny Leenders.

Om 21.15 brak Ruud Wildekamp de spits af met een lezing en videopresentatie over de gijzeling in Gemert op 11 mei 1940. Enkele honderden Gemertse burgers werden toen door de Duitse bezetters gegijzeld op het Ridderplein, toen nog Borretplein geheten. Hierbij vielen enkele doden.

De muzikale aftrap werd verzorgd door gospelkoor Ringshout. (zie foto) Slechts begeleidt door een keyboard en enkele percussionisten bracht het gezelschap gewijde luisterliedjes ten gehore. Tegelijkertijd enthousiast en ingetogen. Een Dodenherdenking waardig.

Daarna speelden The Lucky Strikes, vijf jonge mensen die op bezielde wijze eer leken te willen tonen aan de Godfather van de jazzrock, Miles Davis. De band wist zelfs enkele mensen de dansvloer op te krijgen.

En dan verschijnt Samsonite, een pretband uit de regio. Kofferband noemen ze zichzelf. En voor degenen die de humor ontgaat is tijdens hun optreden een zelf mee genomen attribuut prominent aanwezig. Goed gespeelde covers en een zanger die met alles een loopje neemt, zichzelf niet uitgezonderd.

Een mix van eigen nummers en covers werd gespeeld door de Tax-Free Outsiders. Gemertenaar Gerard Rijnders en consorten brengen countryrock, origineel, maar ook aangepast. Van dat laatste vormt Jimi Hendrix’ All along the watchtower een goed voorbeeld.

Het laatste optreden kwam van Little By Little, bluesrock à la Stevie Ray en ZZ-Top. Energiek en recht voor zijn raap. Geen concessies, dat is aan die muziekstijl niet besteed. Tijdens hun optreden kwamen de eerste wandelaars al binnen. Zij werden onthaald met soep, koffie en broodjes.

Toen alle wandelaars gearriveerd waren, was er toch nog een kleine verrassing. Een lid van Ringshout zong à capella een lied ter ere van de lopers.

Met dit Bevrijdingsfestival, er was immers een goede opkomst, de Nacht van de Vrijheid en de Dodenherdenking, kan Amnesty Gemert-Bakel terugzien op een succesvol weekend. 

Wilfried