Afdeling 545

Amnesty presenteert: POVA

 

Op vrijdagavond 19 februari is er een optreden van de wereldmuziekband POVA voor Amnesty in de Bunker in Gemert. 

De roots van Pova gaan terug tot in de jaren tachtig. Enkele jaren hebben ze toen samen gespeeld in een groot begeleidingsorkest van Iduna, een dansgroep die veel optrad in Nederland en Europa. Aanvankelijk was het repertoire van Pova duidelijk door deze periode beïnvloed, met veel muziek uit de Balkan. Maar geleidelijk sloeg de groep een eigen weg in. Een belangrijke mijlpaal was het jaar 1993, toen ze een jazzfestival in Viersen (Duitsland) bezochten, waar ze Stéphane Grappelli zagen optreden, 85 jaar oud toen. Grappelli was in de dertiger jaren de violist van de gipsy jazz-formatie Hot Club de France met gitarist Django Reinhardt. Een van de nummers die Pova nog steeds speelt, is Anouman, waarin de zoete zigeunerklanken van de viool de hoofdrol spelen.

POVA 600bpiDaarnaast is het repertoire van Pova ook in belangrijke mate geïnspireerd door de Klezmer muziek enerzijds en Ierse en Schotse folk anderzijds. De band speelt nummer van Les Négresses Vertes (Frans-Afrikaans) en de 17 Hippies uit Berlijn. Daarnaast zijn Latin, Cajun en Tex Mex af en toe hoorbaar. De term “wereldmuziek” is hier dus geheel op zijn plaats.

 

Pova bestaat uit (v.l.n.r.) Mayke Hendriks (accordeon), Petra Groeneveld (viool) Laurens van den Berg (gitaar en zang) en Jos Welbers (bas en zang)

 

 

Amnesty vraagt de aandacht voor de Turkse Erin Keskin. Deze mensenrechtenactiviste wordt regelmatig vervolgd voor het schenden van wetsartikelen, zoals het gebruiken van het woord "Koerdistan". Ook ontving ze serieuze doodsbedreigingen. Ze is tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat ze de staat verantwoordelijk heeft gesteld voor de gruwelijke dood van een twaalfjarige jongen in 2005 tijdens een militaire operatie.

Bezoekers kunnen een petitie ondertekenen die vraagt om haar vrijlating, en wetsartikelen te schrappen die de beperking van vrije meningsuiting in Turkije inperken.

 

De avond begint om 21.00 uur precies, en de toegang is gratis. Een gulle gift voor het werk van Amnesty wordt bijzonder gewaardeerd.

Zoeken

SteunAmnesty

Website Amnesty Nederland

Panelbear script

  • Laatste wijziging 29 december 2021.